Koronavirusepidemian tuomat muutokset palveluihin

Päivitetty 17.3.2020

Pieksämäen kaupungissa ei ole toistaiseksi tiedossa yhtään todettua koronavirustapausta. Useita ihmisiä on testattu.

Turva- ja varotoimia väestön ja työntekijöiden suojelemiseksi on tehostettu seuraavasti:

Kunta on tehostanut kiinteistöjensä siivousta ja yleistä hygieniaa. Käsienpesu on jokaisen velvollisuus ja ensisijainen keino ehkäistä tartuntoja.

Yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset on rajoitettu. Ihmisiä suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Pieksämäen kaupungin Latomon ja Kanttilan palvelupisteet on suljettu toistaiseksi. Asiointi tapahtuu puhelimitse 015-7882111 tai sähköpostitse etunimi.sukunimi@pieksamaki.fi tai kirjaamo@pieksamaki.fi.

Sosiaali- ja terveyspalvelut:

– Kaikki yli 70-vuotiaiden kiireettömät ajat on peruttu.

– Kiireetön asiakasvastaanotto on toiminnassa kaikille alle 70-vuotiaille. Peruthan ajan, mikäli sinulla on flunssan oireita.

– Sairaslomatodistuksia myönnetään vain oireisille Sairaan lapsen hoitovapaa-todistukset myönnetään vain oireisten lasten vanhemmille, 3-5vrk. 

– Terveyskeskuksen vuodeosasto sekä kaikki palveluasumisen yksiköt on määrätty vierailukieltoon.

– Neuvolan asiointia on rajattu vain odottaville äideille sekä vauvoille 0-6 kk ja heidän huoltajilleen. Sovittuja aikoja voi olla myös perheillä, joilla on haasteita lapsen kehityksen ja kasvun suhteen. ÄLÄ TULE FLUNSSAISENA TAI FLUNSSAISEN LAPSEN KANSSA NEUVOLAAN!

– Sisäänkäynti neuvolaan vain terveyskeskuksen pääovista Tapparakadun puolelta.

– Sisäänkäynti suunterveydenhuoltoon vain Heinäkadun puolelta

– Vastaanoton asiakaspalvelupiste on toistaiseksi suljettu. Ota yhteyttä vastaanotoille puhelimitse p. 015 7884431. Soittoajat terveyskeskukseen ovat: ma, ti ja to klo 8-15, ke, pe ja arkipyhien aattona klo 8-14. Puheluista menee normaali oman operaattorin sopimuksen mukainen puhelumaksu. Virka-ajan ulkopuolella soita päivystysapu 116 117 ennen kiirevastaanotolle tai päivystykseen hakeutumista.

– Ryhmätoiminnot on peruttu 13.4. asti.

– Jos sinulla on flunssaoireita, peru kaikki varatut aikasi.

Oppilaitokset:

– Kaikki koulut ja lukio suljetaan keskiviikosta 18.3.2020 alkaen.

– Erityisen tuen tarpeessa oleville lapsille järjestetään opetus. Toivomus on, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen opetus kotona, menettelevät näin.

– Koulussa järjestettävä esiopetus (Jäppilä, Virtasalmi) sekä perusopetuksen 1–3 luokkien lähiopetus järjestetään niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla.

– Ylioppilaskirjoitukset toteutetaan nopeutetulla aikataululla.

– Lasten ja nuorten vanhempia tiedotetaan Wilmassa.

Päiväkodit:

– Päiväkodit jatkavat toimintaansa normaalisti. Varhaiskasvatuksessa olevien lasten vanhempia kuitenkin kehotetaan järjestämään lasten hoito kotona, jos se on mahdollista.

Kulttuuri- ja vapaa-aika:

– Pieksämäen kaupunki peruu kaikki yleisötapahtumansa 13.4.2020 saakka. Sen jälkeisistä tapahtumista tiedotetaan myöhemmin.

– Liikuntatoimi keskeyttää kaiken ryhmäliikuntatoiminnan.

– Uimahalli ja uimahallin kuntosali on suljettu.

– Seutuopiston kaikki ryhmät on peruttu.

– Nuorisotilat on suljettu.

– Kirjasto on suljettu.

– Kulttuurikeskus Poleeni on suljettu.

– Kirjastoauto on pois toiminnasta.

– Kaupungin omistamat liikuntasalit on pois käytöstä.

Suomen kansalaisten ei pidä matkustaa ulkomaille. Suosittelemme välttämään myös Suomen sisäistä matkustamista.

Suosittelemme työnantajia järjestämään etätöitä tai 14 vrk kotikaranteenin ulkomailta palaaville henkilöille. Älä matkusta etätöihin toiselle paikkakunnalle. Esimerkiksi pienten kesämökkipaikkakuntien terveydenhuolto ei kestä ulkopaikkakuntalaisten tuomaa kuormitusta.

 

Jos epäilet koronavirustartuntaa
Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit sairastaa kotona. Sinun ei tarvitse ottaa yhteyttä terveyskeskukseen. Vain jos vointisi huononee niin, ettet pärjää oireidesi kanssa, soita 116 117, josta saat lisäohjeita. Älä hakeudu hoitoon ennen soittoa. Jos soiton yhteydessä sinut ohjataan hoitoon, huomioithan, että terveyskeskuksessa on myös terveitä asiakkaita ja pidät heihin tarvittavaa etäisyyttä.

Kuntalaisten toivotaan seuraavan kaupungin nettisivujen ja Facebookin lisäksi alueellista tiedottamista Essoten sivuilta essote.fi.

Kaupunki tiedottaa mahdollisista uusista ohjeista päivittäin.