Kirjallinen iltapäivä

Synnyinkaupunki juhlistaa – kahta vahvaa kirjailijaansa

Synnyinkaupunki Pieksämäki haluaa juhlistaa kahta merkittävää kirjallista ”tytärtään”. Kulttuurikeskus Poleenissa järjestetään 14.3.2020 kirjallinen iltapäivä Sylvi Kekkosen 120. syntymäpäivän kunniaksi, ja Aila Meriluodon muistoksi.

Molemmat omilla tavoillaan ja tahoillaan ansioituneet kirjallisuutemme vahvat naiset ovat syntyneet Pieksämäellä, ja kummankin elämään on Etelä-Savo liittynyt kiinteästi.

* Kirjailija Anne Mattsson on julkaissut Sylvi Kekkosen elämäkerran kahdesti. Ensimmäinen julkistettiin Sylvi Kekkonen 100 vuotta juhlaviikolla Pieksämäellä 20 vuotta sitten. Nyt Anne Mattsson palaa Pieksämäelle uudistamansa Sylvin elämäkerran kanssa.

Hän painottaa esityksessään Sylvin osallisuutta ajalleen merkittävänä kirjoittamisen ja kirjallisuuden vaikuttajana ja itse tekijänä. Rakkaus sanoihin ja kirjoihin nuoruudesta lähtien. Sylvi laajensi lukemistaan ja kirjallisuuden harrastustaan myös julkaisemalla itse.

* Aila Meriluoto syntyi, kävi koulunsa ylioppilaaksi ja eli nuoren avioliittonsa ensimmäiset vuodet Lauri Viidan kanssa Pieksämäellä.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Virpi Haataisen esityksessä näkökulma on keski-ikäisen naisen, jolla on jo elämää koettuna ja paljon vielä edessä. Haataisella työn alla näytelmä, jonka ensi-ilta 2021 Pieksämäellä.

Aila Meriluoto eli täysillä ja säästelemättä koko elämänsä, ja keski-ikä oli hänelle varsin hyvää aikaa. Hän oli jo saanut itseluottamusta ja uskalsi siten rohkeasti olla oma itsensä. Rakkaus ja erotiikka olivat hänelle yhä merkityksellisiä elämänlähteitä.

– Hän on samalla niin anarkisti, humoristi ja feministi, kuin myös herkkä, hauska ja räävitönkin.

* Näyttelijä Ella Pyhältö lukee otteita Mattssonin kirjasta, sekä esittää kertomuksen Sylvi Kekkosen julkaisemasta lapsuudenaikaa kuvaavasta kirjasto ”Lankkuaidan takana”. Samoin hän tulkitsee Aila Meriluodon runoja ja päiväkirjaotteita.

Kirjallinen iltapäivä Poleenissa la 14.3.2020 alkaa klo 13 ja päättyy klo 17 mennessä. Illalla on lisäksi Poleenin teatterin esitys näytelmästä Canthia kanssa. Luento-osuuksiin on päivässä vapaa pääsy. Teatteriin on normaali pääsymaksu.

 

Kirjalliseen iltapäivään on vapaa pääsy