Ajankohtaista

Sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Etelä-Savon hyvinvointialue (Eloisa)

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyen siirry Etelä-Savon hyvinvointialueen verkkosivuille. Verkkosivuilla palvelee myös chat.

Kaupungin verkkosivuilta löytyy vielä tietoa palveluista hyvinvointialueen verkkosivujen ollessa työn alla. Parhaiten vastauksia kysymyksiin ja apua sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviin tilanteisiin saa kuitenkin kääntymällä hyvinvointialueen puoleen. Huomaathan, että Pieksämäen kaupungin verkkosivujen chatissa ei voi enää saada vastauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyvissä kysymyksissä.


Tiedote turvapalvelun turva-auttajakäyntien muutoksesta 1.1.2022 alkaen

Pieksämäen kaupungin perusturva on hankintalain mukaisesti kilpailuttanut turvapalvelujen turva-auttajakäynnit. Turva-auttajakäynnit toteuttaa 1.1.2022 alkaen Matti ja Liisa koti Oy.

Muutos ei aiheuta asiakkaille toimenpiteitä eikä toimintamallin muutosta. Asiakkaille lähetetään postitse tiedote asiasta tammikuun aikana. Lue tiedote kokonaan tästä.


Influenssarokotukset

Lisätietoja löydät klikkaamalla tästä linkistä.


Jäppilän hoitajavastaanotto siirtyy Peltokartanoon (Heikinlammentie 4B). Ensimmäinen vastaanottopäivä on keskiviikko 13.10.2021. Vastaanotto vain ajanvarauksella klo 8.00 – 15.00. Ajanvaraukset numerosta 015 788 4431, numero toimii takaisinsoittona.


Laboratorion näytteenottoon vain ajanvarauksella

Koronarajoituksista johtuen laboratorion näytteenottoon voi tulla vain ajanvarauksella (3.3.2021).

Laboratorion odotustila on etenkin aamuisin ruuhkautunut ja turvavälien (2m) noudattaminen on ollut hankalaa. Varaa näytteenottoaika joko sähköisesti Laboratorion ajanvaraus tai soittamalla numeroon 044 717 8888 arkisin klo 12-14. Saavuthan paikalle juuri ennen omaa varattua aikaasi ja huolehdit turvaväleistä. Ajanvaraus ei koske päivystyskokeita.


Kiinnostunut ikäihmisten perhehoidosta?

Etsimme uusia ikäihmisten perhehoidosta kiinnostuneita henkilöitä.

Perhehoidon ilmoitus


Maskijakelu Pieksämäellä vähävaraisille

Pieksämäen kaupunki jakaa maskeja vähävaraisille kaupunkilaisille. Kaupungin sosiaalitoimen, palveluohjauksen, kotihoidon sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden kotikuntoutuksen ja päivätoiminnan vähävaraiset asiakkaat saavat maskit halutessaan omilta kaupungin työntekijöiltään. Jaettavat maskit toimitetaan käyttöohjeiden kanssa yksiköihin. Kaupunki toimittaa myös Pieksämäen seurakunnan diakoniatyöhön maskeja vähävaraisille asiakkaille jaettavaksi. Muille vähävaraisille yleisen jakelun hoitaa Via Dia Pieksämäki ry ruoka-apujakelun yhteydessä maanantaisin ja perjantaisin klo 13.30- 14. Jakelu on osoitteessa Keskuskatu 24, takapihan puolella. Samassa osoitteessa toimii Via Dian kirpputori. Kaupunki seuraa tilannetta ja tarvittaessa jakelukanavia lisätään ja jakeluaikaa laajennetaan. 

Maskeja saa kerrallaan noin parin viikon tarpeeseen ja kaupungin työntekijä arvioi omien asiakkaidensa tarpeen asiakkaan kanssa. Yleisessä jakelussa maskeja saa vakiomäärän kerrallaan. Osa jaettavista maskeista on kankaisia ja osa kertakäyttöisiä. Maskia on käytettävä käyttöohjeiden mukaan, jotka saa jaon yhteydessä.

Pieksämäellä liikkuessa ja asioidessa on yleensä varsin hyvin mahdollista pitää turvavälit. On myös hyvä muistaa, että työtehtävissä työnantaja on velvollinen huolehtimaan työntekijän suojavarusteista. Oireisena on aina syytä pysyä kotona.

Maskia suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:

  • joukkoliikenteessä ruuhka-aikoina
  • matkalla koronatestiin ja kotiin sekä odotellessa tulosta välttämättömään liikkumiseen kuten kutsusta vointiarvio terveydenhuollossa
  • karanteenisuositusmaista palatessa kotimatkalla
  • maskia saa myös käyttää tarvittaessa muissa tilanteissa, joissa ei ole mahdollista pitää turvaväliä

Erika Rannanheimo
vs. johtava ylilääkäri
Pieksämäen kaupunki
Puh. 040 568 0474


Kiirevastaanotto

Pieksämäen kiirevastaanoton aukioloajat muuttuvat.  Maanantaista 17.8. alkaen uusi aukioloaika on  klo 8-20 joka päivä vuoden ympäri. Yöpäivystys jatkuu Mikkelin yhteispäivystyksessä.

Soita 116117 aina ennen kiirevastaanotolle hakeutumista.


Neuvola tiedottaa:

Voit ottaa neuvolaan nyt yhteyttä myös kaupungin sivulla olevan ”Neuvola” CHAT-kanavan kautta ma – pe klo 8-9!


Pieksämäen kaupungin työikäisten palveluiden neuvonta

Pieksämäen kaupungin työikäisten palveluiden neuvonnan asiakaspalvelupiste on 1.7.2020 alkaen auki ma-pe klo 9-12.


Miten yli 70-vuotias henkilö hoitaa kauppa-, ateria- ja apteekkiasioita?

Apua voi pyytää omaisilta, läheisiltä, naapureilta ym. Kauppakassin voi toimittaa esimerkiksi oven ulkopuolelle.

Asiointiapua voi pyytää myös muun muassa seuraavilta tahoilta:

Bovallius-Palvelut Oy   (=ohessa linkki tiedotteeseen: Tarjoamme kaupassakäyntipalvelua kaikille Naarajärven ja Pieksämäen kaupungin alueen asiakkaille)

Seurakunta
Seurakunta aloittaa toistaiseksi voimassaolevan auttamispalvelun karanteenissa oleville tai riskiryhmään kuuluville yli 70-vuotiaille henkilöille tai perheille, joilla ei ole muita auttamistahoja. Seurakunnan työntekijä voi toimittaa asiakkaalle hänen itsensä tilaamat ja maksamat ostokset kaupasta tai apteekista.
Palvelun voi tilata ma-pe klo 9-11 puhelimitse numerosta 044 737 2219.

Palvelu on maksuton.

Älä soita muussa avuntarpeessa tähän numeroon. Kiitos!

Kaupungin hyväksymät tukipalvelutuottajat (=linkki: Yksityiset kotihoidon tukipalveluiden tuottajat 1.8.2019, huom. lista päivitetty 1.8.2019)

Kauppiailta ja muilta yrittäjiltä voi kysyä kotiinkuljetusmahdollisuuksia, ostosten keräyspalvelua ym.
Jos asiointiapu ei järjesty muiden toimesta, tulee kaupassa, apteekissa tai terveyskeskuksessa käyminen tehdä niin, että turvavälejä ja muita poikkeustilanteeseen liittyviä yleisiä ohjeistuksia noudatetaan (tilanne 20.3.2020).
Kaupungin tukipalvelujen asiakkaiden palvelut jatkuvat entisellään.

Palveluneuvonta ja ohjaus
Palveluneuvoja:
puh. 0400 855 793, pääsääntöisesti ma-to klo 9-15 ja pe klo 9-14 perusturva.palveluneuvonta@pieksamaki.fi
(yhteydenotot vain puhelimitse ja sähköpostitse toistaiseksi)
Palveluohjausyksikön esimies: puh. 040 642 9167 (ma-pe aamuisin ja päivisin)

Palveluneuvonta ja ohjaus (=linkki tiedotteeseen)


Akuuteissa ylähengitystieinfektio-oireissa peru ajanvarauksesi terveyskeskukseen, myös suunterveydenhuoltoon.

Koronapandemiasta johtuen mikäli sinulla on esimerkiksi kurkkukipua, yskää, lämpöä tai kuumetta, peruthan ajanvarauksen terveyskeskukseen ja myös suunterveydenhuoltoon.

Mikäli koet tarvitsevasi hoitoa, soita ensin 116 117 tai terveyskeskuksen ajanvarausnumeroon 015 788 4431 (arkisin) / suunterveydenhuolto 015 788 4350, josta saat lisäohjeita tarvittaessa.


Sosiaalihuollon lomakkeita päivitetty ja sähköiset ilmoituslomakkeet otettu käyttöön

Pieksämäen kaupungin perusturva on ottanut viranomaisten ja yhteistyötahojen käyttöön sosiaalihuollon sähköiset ilmoituslomakkeet toukokuussa 2019. Sähköisten ilmoitusten käyttöönoton myötä myös tulostettavat ilmoituslomakkeet on päivitetty. Uudet ilmoituslomakkeet löytyvät osoitteesta https://www.pieksamaki.fi/palvelut/sosiaali-ja-terveyspalvelut/. Sieltä löytyy myös uusi Lapsiperheiden palvelujen hakemuslomake. Tulevan syksyn aikana sivulle päivitetään myös muiden sosiaalipalvelujen hakemuslomakkeita.


Puhelinpalvelu

Sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen tiimien puhelinnumero on yhteinen : 015 788 4431

Kaikki puhelut hoidetaan edelleen takaisinsoittoina. Kuuntele puhelinvastaajan tiedote huolella ja toimi ohjeen mukaan.

Salaisista puhelinnumeroista ja pre-paid liittymistä soitettaessa takaisinsoiton voi jättää ainoastaan jättämällä ääniviestin.

Pahoittelemme muutoksesta mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.


Päivystysapu

Essoten ensineuvon kiireellinen linja muuttuu 1.4. alkaen päivystysapunumeroksi 116 117.

Päivystysapu

Jos et saa yhteyttä Essoteen Päivystysavun kautta, soita numeroon 015 351 5555.


Hyvinvointikioski Vinkkivarikko aloittaa Veturitorilla!

Pieksämäen Veturitorille avataan Pieksämäen kaupungin ja yhdistysten yhteistyönä kaikenikäisille tarkoitettu avoin ja maksuton hyvinvointipalveluiden infokioski Vinkkivarikko. Kioski tulee olemaan avoinna tiistaisin klo 10–12 ja torstaisin klo 15:30–17:30.

Infokioskista jaetaan tietoa kaupungin, sekä eri yhdistysten toiminnoista, joilla voidaan tukea hyvinvointia. Kioskin auki ollessa paikalla tulee olemaan sekä kaupungin että yhdistysväen edustajia, aina aihepiirejä vaihdellen. Hyvinvointikioskin yhtenä tavoitteena on lisätä eri-ikäisten terveystietoa hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Tervetuloa juttelemaan Vinkkivarikolle, Veturitorille!

Ensimmäisen kerran kioski on avoinna tiistaina 8.1.2019, klo 10–12.

Kuvahaun tulos haulle veturitori pieksämäki


Palveluohjaus

Uutta palvelua vuoden 2019 alusta Virtasalmelle ja Jäppilään. Jalkautuva palveluneuvonta aloittaa toimintansa Jäppilän ja Virtasalmen kirjaston tiloissa 1 x kk. Suunnitelmissa on pilottikokeilu, joka kestää 31.10.2019 saakka, jonka jälkeen arvioidaan palvelun jatkuvuutta tarpeen mukaisesti.

Palveluneuvontaan voit ottaa yhteyttä aina kun tarvitset ohjausta ja neuvontaa oikean palvelun löytämiseksi.  Palveluneuvonta toimii matalan kynnyksen periaatteella ja palveluneuvonnasta saa apua myös esim. erilaisten hakemuksien täyttöön.

Otamme mielellämme vastaan jalkautuvalle palveluneuvonnalle nimiehdotuksia. Ehdotuksesi voit laittaa sähköpostitse perusturva.palveluneuvonta@pieksamaki.fi osoitteeseen.

Jäppilän jalkautuvapalveluneuvonta tavattavissa kirjaston tiloissa:
Keskiviikkoisin 16.1, 20.2, 20.3, 17.4, 15.5, 19.6, 17.7, 21.8, 18.9 ja 16.10
klo 13-15.

Virtasalmen jalkautuvapalveluneuvonta tavattavissa kirjaston tiloissa:
Keskiviikkoisin 9.1, 13.2, 13.3, 10.4, 8.5, 12.6, 10.7, 14.8, 11.9, 9.10
klo 13-15.

Lisätietoja saa palveluneuvojalta, puh. 0400 855 793,  ma-to 9-15 ja pe 9-14.


ASIOINTI PIEKSÄMÄEN KAUPUNGIN  KOULU- JA OPISKELUTERVEYDENHUOLLOSSA

KOULUTERVEYDENHUOLTO PIEKSÄMÄEN PERUSKOULUISSA

Harjun, Jäppilän, Virtasalmen ja Vehmaskylän koulut

terveydenhoitaja Eeva Turunen p. 044 787 4095

Kontiopuiston ja Maaselän koulut

terveydenhoitaja Hanna Naukkarinen p. 044 368 6757 

Hiekanpään koulu

terveydenhoitaja Arja Siltalahti p. 044 368 6758

Sateenkaaren erityiskoulu

terveydenhoitaja Emma Hyttinen p. 044 368 6778

OPISKELUTERVEYDENHUOLTO TOISEN ASTEEN OPPILAITOKSISSA JA AMMATTIKORKEAKOULUISSA 

Pieksämäen lukio ja ammattiopisto Spesia

terveydenhoitaja Emma Hyttinen p. 044 368 6778

Seurakuntaopisto ja DIAK

terveydenhoitaja Tuulevi Neuvonen p. 0400 129 013 

Etelä-Savon Ammattiopisto ESEDU

terveydenhoitaja Sari Wilska p. 040 305 6613

Ajanvarauksen voi tehdä myös sähköisen asioinnin kautta.

Nuorten sairaanhoitaja Jani Naukkarinen, puh. 0400 855 642

SÄHKÖINEN ASIOINTI

Kirjaudu nettiin osoite: www. pieksamaki.fi

Klikkaa asiointi ja sieltä sähköinen asiointi

Kirjaudu eTerveyspalveluun: ja valitse tunnistautumistapa.

Voit täyttää suostumuslomakkeen sähköistä asiointia varten täällä, jos et ole antanut suostumusta terveydenhuollossa.

Myös tuosta toisesta linkistä voit varata Islabin laboratorioon ajan, jos sinulla on avoimia laboratoriolähetteitä.

Voit korjata henkilötietojasi, täyttää lomakkeita tarvittaessa, laittaa viestejä ja varata aikoja sen mukaan mihin sinulla on asiakkuuksia.

Lasten vanhemmilla on oikeus käyttää lapsen puolesta sähköistä asiointia, jos on täytetty puolesta asioinnin lupa.


Mielenterveystalo.fi on osa valtakunnallista Terveyskylä-kokonaisuutta.

https://www.mielenterveystalo.fi/


VINKKI on muuttanut

Terveysneuvontapiste VINKKI muutti 1.1.2018 alkaen ViaDian tiloihin. Vinkki on auki tiistaisin klo 15.00–15.45 välisenä aikana.


Muuttoja ja muutoksia Pieksämäen perusturvassa

Pieksämäen sosiaali- ja terveyspalvelukeskukseen Tapparakadulle keskitetään kuluvan vuoden aikana kaikki kaupungin sosiaali- ja terveyspalvelut.

Kesäaikana remontoidaan sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen 1. kerrosta, mm. pääaulaa. Remontti aiheuttaa väliaikaistiloja toiminnoillemme. Pahoittelemme remontista aiheutuvaa haittaa.

Vastaanottotoiminnassa tapahtuu myös muutoksia 19.6 alkaen. Lääkärin ja hoitajan vastaanotolla palvelee tiimitoimistojen sijaan yksi asiakaspalvelutoimisto, joka huolehtii kiireettömien asioiden hoitamisesta, kuten ajanvaraus kiireettömään hoitoon tai jatkohoidon järjestäminen.

Hoidon tarpeen arviointi tapahtuu ensisijaisesti puhelimitse vastaanoton numerosta tai hoitajavastaanottojen numeroista. Aamupäivät kohdennetaan akuutin hoidon tarpeen arviointiin. Ei-akuutit asiat kannattaa soittaa iltapäivällä jättämällä takaisinsoittopyyntö. Oman tiimin yhteystiedot löytyvät internet-sivuiltamme.

Kiireellisen hoidon tarpeen arviointi tapahtuu kiirevastaanotolla entisen päivystyksen tiloissa, sisäänkäynti Sairaalantien kautta. Akuutit terveysongelmat hoidetaan ensisijaisesti vastaanoton akuuttiajoilla, kaikkein kiireellisimmät ohjataan päivystykselliseen hoitoon. Terveystietoja ja esimerkiksi laboratoriovastauksia voi tarkastella sekä tehdä reseptien uusimispyyntöjä www.kanta.fi -sivuston kautta, joka nopeuttaa asiointia.

Hoitoon pääsyä seurataan ja niistä tiedotetaan jatkossa internet-sivuillamme.

Sähköiset palvelut

Pieksämäellä on otettu käyttöön sosiaali- ja terveyspalvelujen sähköinen asiointi, jonka käyttöä laajennetaan vuoden 2017 aikana. Sähköinen asiointi on tarkoitettu kiireettömien terveysasioiden hoitoon. Sähköiset palvelut ovat maksuttomia.

Käytössä olevat sähköiset palvelut ovat ajanvarauksen tekstiviestimuistutus sekä laboratoriovastausten ja jatkohoitoon liittyvien ohjeiden lähettäminen tekstiviestillä. Lisäpalveluja koekäytetään parhaillaan organisaation sisällä. Tulevia palveluja ovat terveyteen liittyvien kyselylomakkeiden täyttäminen, tiettyjen vastaanottoaikojen tilaaminen, peruminen tai siirtäminen sekä hoitotarvikkeiden ja diabetesvälineiden tilaaminen.

Sähköinen asioinnin käyttö edellyttää asiakkaan suostumusta, josta voi jo sopia terveyskeskuskäynnin yhteydessä. Asiakkaana voit itse päättää, mitä sähköisen asioinnin palveluita käytät. Alaikäisen huoltajana voit täyttää valtuutuksen toisen puolesta asiointiin kirjallisena, joka viedään kyseessä olevan lapsen potilastietojärjestelmään.

Kaikki asiakkaan/asiakkaan puolesta asioivien välinen terveydenhuoltoon liittyvä viestinvälitys tallentuu potilastietojärjestelmään osaksi potilaskertomusta.

Lisätietoja palveluistamme saat päivitetyiltä internet-sivuiltamme www.pieksamaki.fi/palvelut/sosiaali-ja-terveyspalvelut/


PERHEIDEN PALVELUT TIEDOTTAA

Lastenneuvola, äitiys- ja perhesuunnitteluneuvola sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuolto ovat muuttaneet aluesairaalan entisiin tiloihin, 2. kerrokseen, os. Tapparakatu 1 – 3. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanotot jatkuvat kouluilla ja oppilaitoksilla entiseen tapaan.

2. kerrokseen ovat sijoittuneet myös puheterapeutit sekä varhaiskasvatuksen erityisopettajat.

Perheneuvola ja lapsi- ja perhesosiaalityö (ent. lastensuojelu) ovat muuttaneet Naarajärveltä Kanttilasta kantakaupunkiin aluesairaalan entisiin tiloihin 3. kerrokseen.

Kulku molempiin kerroksiin tapahtuu terveyskeskuksen pääovien kautta käyttämällä kahvila Cafe Sistersin ja laboratorion väliin jäävää hissiä. Puhelinnumerot säilyvät entisellään.


 

Ajankohtaiset artikkelit


Farmaseutit avaavat lääkitysneuvonnan Eloisan chatissa

09.03.2023 / Ajankohtaista

Etelä-Savon hyvinvointialueen chat-palvelu laajentuu maanantaina 13. maaliskuuta. Farmaseutit avaavat oman palvelunsa chatissa maanantaista torstaihin klo 9–13. Chat-farmaseutti neuvoo kaikissa lääkitykseen liittyvissä asioissa. Apteekeista saa...

Lue lisää