Rokotukset

rokotus

Rokottaminen on tartuntatautien ehkäisyä rokotteiden avulla

Kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset ovat vapaaehtoisia ja maksuttomia. Alle kouluikäisten rokotukset annetaan neuvolassa, kouluikäisten rokotuksista huolehtii kouluterveydenhuolto ja opiskelijoiden rokotuksista opiskeluterveydenhuolto ja aikuisten rokotukset annetaan terveyskeskuksessa. Useita lapsena ja nuorena saatuja rokotteita pitää tehostaa aikuisiässä. Kurkkumätä-jäykkäkouristusrokote annetaan aikuisille kymmenen vuoden välein.

A. Lasten ja nuorten rokotukset
Lasten ja nuorten kansallisen rokotusohjelman mukaiset rokotukset annetaan neuvolassa ja koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa.
Työharjoittelussa tartuntavaaraan joutuvat opiskelijat saavat hepatiitti B -rokotuksen maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa opiskeluterveydenhuollosta.

B. Aikuisten rokotukset
Perusrokotusten täydentämistä ja matkailurokotuksia varten voit ottaa yhteyttä terveyskeskukseen oman tiimin sairaanhoitajaan tai opiskeluterveydenhuoltoon.
Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat rokotteet ovat aikuisille maksuttomia (kurkkumätä-jäykkäkouristus-, polio-, vihuri- ja tuhkarokko-sikotautirokote MPR).  On tärkeää, että lapsuus- ja nuoruusiässä annettuja rokotuksia tehostetaan aikuisiässä.

Matkailijoille voidaan terveyskeskuksen, neuvolan tai koulu- ja opiskeluterveydenhuollon kautta hankkia tarvittavat rokotereseptit ja asiakas hakee rokotteen apteekista. Rokottamista varten tulee varata rokotusaika joko oman tiimin sairaanhoitajalle tai terveydenhoitajalle neuvolaan koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoon. Reseptin toimitusaika on 1 viikko.

Aiemmin rokottamaton henkilö rokotetaan THL:n ohjeiden mukaan.