Ei mikä tahansa kesätyöpaikka – ”työkaverini ovat todella mukavia, heidän kanssaan on kiva tehdä töitä yhdessä”

Työllistimme kesällä monia kesätyöntekijöitä erilaisiin tehtäviin, ja kesäsomettajamme Sajra kävikin haastattelemassa muutamia heistä. Miltä työskentely Pieksämäen kaupungilla tuntui, mitä he oppivat ja millä fiiliksillä nuoret siirtyivät tuleviin koitoksiin?

Haastattelut on jaettu useampaan osaan ja ne julkaistaan Ei mikä tahansa kesätyöpaikka -artikkelisarjana. Tässä niistä ensimmäinen!


Työkavereilla oli positiivinen merkitys kesätyökokemukseen

Emma, 16-vuotias Pieksämäen lukioon suuntaava, sosiaalinen ja iloinen nuori, piti työtänsä hyvin mukavana ja halusi mahdollisesti joskus jatkaa alan parissa. Hän työskenteli Harjun koululla kesänuokkarissa.

Emman sisko oli työskennellyt joskus samassa tehtävässä ja siitä Emma saikin idean hakea, eikä hän kadu hetkeäkään. ”Ihanaa puuhaa tämä on! Lapset tekevät iloisiksi ja päivän paremmaksi”, Emma kertoi hymyillen.

Emman mielestä lapsien kanssa oli hauska väritellä, leikkiä, pelailla ja autella heitä. Välillä haasteelliseksi hän koki negatiivisissa tunnetiloissa olevien tai ruokaa heittelevien lasten kohtaamisen. Vaikka Emma pitää enemmän yksin puurtamisesta mm. koulun parissa, oli hän kesätyössään hyvin mielellään tiimitekijä.

”Olen aina oikeastaan ollut yksilötekijä koulussa ja muulloinkin, mutta tässä työssä minulla on todella kivat työkaverit eikä oikeastaan yhtään haittaa tehdä ryhmässä, päinvastoin!”, Emma totesi innostuneena.

Tulevaisuudesta puhuttaessa Emman suunnitelmat olivat vielä pohdinnassa.

”Menen lukioon, sillä en oikein tiedä mitä alaa haluan opiskella. En ole varma, onko juuri tämä minun ammattini, vaikka työ on ollut todella hauskaa ja helppoa”, kertoi Emma mietteliäänä haastattelussa.

Emma myös on liikunnallinen ja toivoi viiden vuoden päästä asuvansa omillaan, harrastaen urheilulajia ja opiskellen ammattikorkeakoulussa isommassa kaupungissa.

Työ opetti vastuullisuutta

Lauri puolestaan on 16-vuotias Pieksämäen lukioon matkaava puhelias ja innokas nuori, joka piti työtänsä erityisen mukavana ja vapaana. Myös Lauri työskenteli kesänuokkarilla.

Laurin ystävät vinkkasivat hänelle työstä, eikä hän ole katunut hetkeäkään päätöstään hakea kyseistä työtä.

”Hyvä vaan, että vinkkasivat!”, hän totesikin aiheesta puhuttaessa.

Lauri oli myös sitä mieltä, että lasten kanssa työskennellessä oppii kantamaan paljon vastuuta. Se oli hänen mielestään erityisen hyvä juttu. Haastavimmaksi teemaksi työssä hän koki riitatilanteiden selvittelyt.

”Se on välillä hieman vaikeaa, kun toinen sanoo jotain ja toinen taas toista, mutta kyllähän noista selviää. Pyrin pitämään kerhoa niin, että kaikilla lapsilla on ystävä kenen kanssa olla. Sekin tuottaa välillä vaikeuksia, kun lapsilla saattaa aina välillä olla halu oleskella vain sen parhaan ystävän kanssa”, Lauri pohdiskeli.

Lauri oli kertomansa mukaan oppinut työn aikana olemaan lasten kanssa ja kohtaamaan lapsia erilaisilla tunnevyöryillä. Hän nautti todella paljon työn opeista ja työkavereistaan!

”Työkaverini ovat todella mukavia. Heidän kanssaan on kiva jutustella ja tehdä töitä yhdessä.”

Laurilla olisi haaveena lukion jälkeen suunnata ammattikorkeakouluun palomieheksi ja jatkaa uinnin harrastamista ihan vanhaksi saakka.