Eloisan Ikäneuvola-toiminta laajenee Savonlinnaan ja Pieksämäelle asteittain loppukesän ja syksyn aikana

Etelä-Savon hyvinvointialueen Eloisan Ikäneuvola-toiminta käynnistyy elokuussa Savonlinnan alueella ja syyskuun alussa Pieksämäen alueella. Mikkelin seudulla Ikäneuvola on ollut jo toiminnassa. Palvelut ovat kaikkien 65 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ikääntyneiden käytettävissä.

Ikäneuvola-toiminnan myötä Savonlinnan ja Pieksämäen alueiden ikääntyneiden palveluihin tulee muutoksia. Jatkossa 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille ikääntyneille aukeaa uutena palveluna muun muassa ajanvaraukseton ja ajanvarauksellinen vastaanotto sekä yli 80-vuotiaiden ryhmätapaamiset. Myöhemmin käynnistyvät myös senioreiden elintapaohjausryhmät.

– Ikäneuvola-toimintaa on Mikkelin lisäksi ollut aikaisemmin myös Savonlinnassa ja Pieksämäellä, joissa sitä on toteutettu eri tavoin. Eloisan aloitettua Ikäneuvolan palvelut ja toiminta on yhtenäistetty, ja toiminta on siirtynyt terveyspalveluista ikääntyneiden palveluihin, arjen tuki- ja etäpalveluiden palvelualuepäällikkö Jaana Koinsaari toteaa.

– Loppukesän ja syksyn aikana uudella ja yhtenäistetyllä tavalla toteutettava Ikäneuvola-toiminta laajenee Savonlinnan ja Pieksämäen alueille sekä pienempiin ympäryskuntiin, Koinsaari jatkaa.

Etelä-Savon hyvinvointialueen Ikäneuvola-toiminta tarjoaa ohjausta, neuvontaa ja tukea mieltä askarruttaviin terveyteen, sairauteen ja toimintakykyyn liittyviin kysymyksiin kaikille 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille ikääntyneille. Ikäneuvola keskittyy ennaltaehkäisevään työhön.

Ajanvaraukseton vastaanotto palvelee pienissä, nopeissa asioissa

Ajanvaraukseton, nopean palvelun vastaanotto palvelee nyt jo Mikkelissä joka arkiaamu, mutta jatkossa Ikäneuvola-toiminnan käynnistyessä myös Savonlinnassa sekä Pieksämäellä 3-4 arkiaamuna viikossa. Lisäksi vastaanottoa järjestetään isoimmissa kunnissa kerran viikossa ja pienemmissä kerran kuukaudessa. Aamuvastaanotot toimivat vuoronumeroilla, jotka otetaan vastaanotolle saavuttaessa.

– Ajanvaraukseton vastaanotto on tarkoitettu pienten ja nopeiden asioiden hoitoon. Näitä voivat olla esimerkiksi pienet hoidolliset toimenpiteet, kuten tehosterokotukset, ompeleiden poisto, korvahuuhtelu tai verensokerin mittaus, terveydenhoitaja Päivi Karjalainen Pieksämäen alueen Ikäneuvolasta kertoo.

– Varsinaista sairaanhoitoa ajanvarauksettomalla vastaanotolla ei siis tehdä, vaan sairaanhoitoa vaativissa tilanteissa ohjataan eteenpäin oikealle palveluntuottajalle. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi vuosikontrollit, reseptin uusiminen tai lääkärintarkastukset, Karjalainen jatkaa.

Iltapäivissä palvelee puolestaan ajanvarauksellinen vastaanotto, johon asiakkaat voivat varata ajan ennaltaehkäisevään terveystapaamiseen. Ajan voi varata nyt jo Mikkelin alueella ja toiminnan käynnistyttyä myös Savonlinnan ja Pieksämäen alueilla ikääntyneiden palveluiden asiakasohjauksen kautta soittamalla numeroon 015 211 557.

– Ajanvarauksella tapahtuvassa terveystapaamisessa annetaan tietoa ja neuvoa itsehoitoon sekä tukea aktiiviseen arkeen. Samalla on mahdollista tunnistaa ajoissa mahdolliset terveyttä ja toimintakykyä uhkaavat tekijät, Koinsaari sanoo.

Ikäneuvolan myötä Savonlinnassa ja Pieksämäellä alkavat myöhemmin myös Mikkelin seudulta tutut ja suositut senioreiden elintapaohjaukset sekä hyvinvointia tukevat ryhmätapaamiset yli 80-vuotiaille ikääntyneille. Näiden alkamisesta tiedotetaan myöhemmin. Lisäksi tarkemmista Ikäneuvolan aukioloajoista eri puolilla Eloisan aluetta tiedotetaan lisää elokuussa.


Lisätiedot

Jaana Koinsaari, arjen tuki- ja etäpalvelujen palvelualuepäällikkö, Etelä-Savon hyvinvointialue, p. 040 359 6930, jaana.koinsaari@etelasavonha.fi