Essoten alueella luovuttiin alueellisesta kasvomaskisuosituksesta, Pieksämäellä muutoksia myös testauskäytänteisiin

Viime viikolla Essote tiedotti koronatilanteen olevan menossa alueella parempaan päin. Enää ei ole syytä pitää voimassa kansallista suositusta tiukempaa linjaa kasvomaskin käytössä, kertoi terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.

Tällä hetkellä THL:n kansallisessa kasvomaskisuosituksessa suositellaan maskin käyttöä julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä niille,

  • jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä.

Tämä kasvomaskisuositus on voimassa myös Pieksämäellä.

Jatkossa Pieksämäellä muuttuvat myös virallisen koronatestin testauskäytänteet ja testausta tehdään vain maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin.

Näytteenottopäiviä vähennetään, sillä koronatestaukseen liittyvän suosituksen kohderyhmiä supistettiin aiemmin, eikä positiivinen kotitestitulos ilman kohderyhmään kuulumista edellytä viralliseen koronatestiin hakeutumista. Kotitestien merkityksen voidaan katsoa kasvaneen, eikä testiin menolla ole enää varsinaisesti kiire, sillä eristysaika katsotaan oireiden alkamispäivästä, ei testipäivän mukaan. Testausten määrät ovat myös yleisesti vähentyneet.

Muistathan, että oireisena tulee sairastaa kotona riippumatta testituloksista. Jos saat positiivisen koronatestituloksen (kotitesti tai virallinen testi), on eristysaika oireiden alkamisesta aina vähintään viisi päivää tai yli viisi päivää, jos oireet jatkuvat. Ennen eristyksen lopettamista tulee aina olla yksi oireeton päivä.