Influenssaa ja muita hengitystieviruksia runsaasti liikkeellä – suojaudu ja hoida samoilla keinoilla

Influenssan ja koronan lisäksi myös muita hengitystieviruksia esiintyy tällä hetkellä runsaasti.

Jos ylähengitystieoireiden rinnalla on korkeaa kuumetta, lihaskipuja ja päänsärkyä, mutta koronatesti on negatiivinen, voi kyseessä olla influenssaa. Tässä tilanteessa voi hyödyntää kaupoista saatavia kotitestejä, joissa on koronan lisäksi myös influenssatesti. Jos kotitesti näyttää positiivista, kannattaa jäädä kotiin sairastamaan.

Influenssaa sairastaessa korkea kuume voi kestää jopa viikon, mutta se paranee yleensä kotihoidolla. Usein terveillä aikuisilla influenssaan auttaa lepo ja riittävä nesteytys. Myös jälkinuha tai –yskä on tyypillistä ja se voi jatkua pitkäänkin. Jos vointi heikkenee merkittävästi tai kuuluu riskiryhmään ja oireet ovat vakavia, tulee hakeutua lääkärin arvioon.

Koronaan suhtaudutaan kuten muihinkin hengitystieviruksiin

Myös koronaa ilmenee edelleen, mutta THL on muuttanut koronaohjeitaan ja suosittaa suhtautumaan koronaan kuten muihinkin hengitystieviruksiin. Jatkossa koronan vuoksi ollaan pääasiassa tavallisella sairauslomalla tartuntatautipäivärahan sijaan. Kontakteja ei tarvitse enää välttää viittä vuorokautta oireiden alusta – kun kuume on poissa ja oireet selvästi vähentyneet, voi palata töihin tai normaaliin arkeen.

Suojaudu koronalta, influenssalta ja hengitystieinfektioilta

Koronalta, influenssalta ja muilta hengitystieinfektioilta voi suojautua ottamalla rokotukset, sairastamalla kotona, pesemällä käsiä ja yskimällä/aivastamalla hihaan.


Lisätietoja

Huomioi hengitystieinfektioiden ehkäisy myös jouluna ja uutena vuotena – THL päivitti koronaohjeistuksiaan