Korona

Kaksi uutta koronatartuntaa Pieksämäellä

Viikonlopun aikana koronatesteissä löytyi kaksi uutta tartuntaa Pieksämäeltä. Lisäksi ympäri Essoten aluetta löytyi kuusi muuta tartuntaa, joiden kaikkien lähdettä ei saatu selvitettyä.

– Kun lähdettä ei saada selville, se on merkki että tautia on liikkeellä. Olemme hyvin lähellä kiihtymisvaihetta. Tartuntoja tulee nyt laajalti koko Essoten alueelta ja eteläsavolaisia on altistunut muiden alueiden sairastuneista hyvin paljon, Seppälä kertoo.

Monilla alueilla tartuntojen jäljitys laahaa useita vuorokausia jäljessä. Muiden alueiden jäljittäjät eivät välttämättä ole ennättäneet ottaa yhteyttä altistumisen johdosta.

– Pyydämme sen takia muualla kuin Etelä-Savossa altistuneita henkilöitä, jotka ovat saaneet tiedon altistumisestaan esimerkiksi positiivisen testituloksen saaneelta itseltään, olemaan yhteydessä Päivystysavun koronalinjalle 116117. Tarvitsemme tämän tiedon toimenpiteitä varten, vetoaa Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Essoten koronalääkärit arvioivat tilannetta maanantain testitulosten ja tartunnan jäljityksen perusteella.

– Sen jälkeen voimme linjata, ovatko alueen lukuisat tartuntaketjut hallinnassa ja olemmeko kiihtymisvaiheessa, Seppälä sanoo.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä on kasvanut, mikä merkitsee huomattavaa kuormitusta Essoten muulle toiminnalle.

– Joudumme valitettavasti supistamaan elektiivistä toimintaa eli perumaan lähetteen perusteella tutkimuksiin tai hoitoon tulevien aikoja. Perumme muun muassa leikkaushoitoja ja siirrämme hoitohenkilöstöä ja lääkäreitä koronapotilaiden hoitamiseen. Olemme henkilökohtaisesti yhteydessä niihin, joiden hoitoja siirretään, Seppälä kertoo.

ESSOTE TIUKENTAA EDELLEEN ALUEEN SUOSITUKSIA:

– Leviämisalueilta tulevien henkilöitä tulee välttää yleisötapahtumia, yksityistilaisuuksia ja tarpeettomia perheen ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja ja käyttää kasvomaskia aina kodin ulkopuolella liikuttaessa 10 vuorokautta leviämisalueelta saapumisen jälkeen.

– Yli 10 hengen yleisiä tai yksityisiä tapahtumia ei suositella sisätiloissa järjestettäväksi ilman koko ajan pidettäviä turvavälejä ja kasvomaskeja.

– Kaikkia alueen asukkaita pyydetään varmistamaan terveysturvallisuus perheen ulkopuolisissa sosiaalisissa kontakteissa (tapaamiset mieluusti ulkona, turvavälit, maskit, käsihygienia).

– Essote kehottaa käyttämään kasvomaskia kaikissa niissä tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen on vaikeaa (sisältäen kaikki julkiset sisätilat, ruokakaupat, kauppakeskukset, liikuntatilat).Laaja maskin käyttö vähentää altistumisia ja karanteeneja (Altistumista ei välttämättä tapahdu, jos sekä koronatartunnan saanut että lähikontakti käyttävät kasvomaskia, kertakäyttöistä suu-nenäsuojusta tai visiiriä. Altistumistilanteiden arvioinnissa huomioidaan aina kokonaistilanne kuten tilan koko ja ilmanvaihto sekä altistumisen luonne ja kesto.)

Voit varata Pieksämäellä ajan koronatestiin: https://sote.easiointi.fi/pieksamaki-te/easiointi/app?lang=fi&view=  Varaus täytyy tehdä sen henkilön nimissä, joka on tulossa koronatestiin.

Varattavat ajat ovat joka arkipäivä klo 10-11 välillä. Aikaa varatessa asiakkaalle tulee webin kautta ohje: Tarkista puhelinnumerosi vastauksen tekstiviestiä varten.

Ota Kela-korttisi mukaan saapuessasi koronatestiin. Näytteenotto on järjestetty Sairaalantien päässä, ulkona katoksessa. Jätä auto parkkipaikalle ja tule kävellen näytteenottoon. Suosittelemme maskin käyttämistä.

Lisäksi näytteenottoon on edelleen mahdollista varata aika terveyskeskuksen puhelinnumerosta 015-7884431 arkisin soittoaikoina.