Kesäsomettajan blogi: Mitä tehdä lapsiperheenä Pieksämäellä?

Pieksämäki on monelle lapsiperheelle ihanan lämminhenkinen, välittävä ja turvallinen kotikaupunki ja siksipä myös moni lapsiperhe muuttaa mäelle! Lapsien kasvuympäristön kuuluisi olla tukeva, turvallinen ja lapsen psykososiaalisia taitoja ja kykyjä kannustava. Lapsen kuuluisi saada ympäristössään myös tarpeeksi älyllistä haastetta, aikuisia kehen muodostaa luottamussuhteita, kuin myös sosiaalista kanssakäymistäkin. Pieksämäellä lapsia huomioidaan ja täällä onkin paljon tekemistä lapsiperheille!

Miten sitten kuluttaa aikaa Pieksämäellä lasten kanssa? 

Esittelen tässä blogissa paikkoja, joissa voitte yhdessä lapsien kanssa nauttia ihanasta ilmasta ja ennen kaikkea lämpimästä kesästä! Toki monet paikat ovat hyödynnettävissä ja vierailtavissa talviaikanakin.

Nukkekoti – Joonas Auringon huvila

Erityisesti Nukkekoti- Joonas Auringon huvila on ollut viime kevät- ja kesäkausina hyvin aktiivisessa toiminnassa. Nukkekoti sijaitsee Pieksänjärven maisemissa hiekanpäässä. Talvella paikalla voi käydä leikkimässä pihapiirissä, joka sisältävää mahtavia leikkikalusteita lapsille, kuten hauska riippusilta sekä liukumäkiä ja liikuntapuisto, jossa voi käydä ajelemassa omilla moottoroimattomilla ajoneuvoilla! Muistahan ottaa myös vaahtokarkit ja makkarat mukaan, sillä pihalla sijaitsee myös nuotiopaikka, jonka ääressä voi lämmitellä ja paistaa eväitä! Huolehdithan kuitenkin roskasi pois ja sammutat tulen!  

Kesäkaudella huvilalla löytyy lapsille monenlaista toimintaa, myös ohjattuna! Muun muassa huvilan alakerrassa sijaitsee kioski kumina, sekä teatterisali. Yläkerrassa taas leikki- ja roolivaatehuone, jossa on lapsen hauska leikkiä aikuisen kuin muiden paikalla olevien lapsien kanssa. Yläkerrassa myös Täti Eulian kädentaitohuone. Pihapiirissä myös Noita Kannonkolan luola ja leikkikioski, peuhumökki ja muuta mieleistä. Tekemistä siis löytyy! Huvilan aukioloaikana myös runsaasti pelejä ja välineitä huvinpitoon! Huvila mahdollistaa myös erinäisiä retkiä, joita voi suorittaa turvallisesti lapsen kanssa!  

Katso näistä lisää.

Pääkirjasto ja Kulttuurikeskus Poleeni

Myös Pieksämäen pääkirjaston Poleeni tarjoaa tapahtumia lapsille, kuten kirjastokissan satutuokioita maanantaisin klo 9.14–9.45. Olethan huomannut, että Satukissa vierailee myös Jäppilässä torstaisin klo 9.15–9.45 ja Virtasalmella keskiviikkoisin klo 9.15–9.45! Kohderyhmänä satutuokioissa on 3–6-vuotiaat, varhaiskasvatus, esiopetus, 1.–2.luokka ja muut halukkaat!  

Poleeni tarjoaa myös muita tapahtumia, kuten lapsille suunnattuja yhteislauluja, konsertteja ja show-tapahtumia!

Lisätietoja löydät Poleenin verkkosivuilta ja tässä tarkemmin lasten ja nuorten tapahtumista.

Pieksämäen Iso-Pappila 

Pieksämäen Iso-pappila on myös hauska retkikohde lapsiperheille ja tekemistä löytyy niin talvella kuin kesällä. Kesäisin tarjolla on taidenäyttelyitä, mukavia kesäteattereita, konsertteja ja mahtava kahvila. Talvella rakennuksessa toimii Seutuopisto, joka tarjoaa kuvataidekoulua.

Kuvataidekoulu on suunnattu eri ikäryhmittäin viidestä kahdeksaantoista ikävuoteen saakka.

Lisää Seutuopiston kuvataidekoulusta ja muista mahdollisuuksista löydät täältä ja Iso-Pappilan toiminnasta puolestaan esimerkiksi Visit Pieksämäen sivuilta.

Luonto ja nähtävyydet

 Mikä olisikaan parempaa, kuin viettää laatuaikaa ulkona lasten kanssa samalla nautiskellen raittiista ulkoilmasta? Pieksämäellä löytyy monia luonnonnähtävyyksiä, jotka kannattaa ottaa haltuun.

  • Telekkä-Lintulaavu sijaitsee Suonenjoen ja Pieksämäen rajamailla. Vierailijoiden käytössä on pyöröhirsinen laavu, huoltorakennus ja linnuntorni, josta pääsee pitkospuita pitkin ihailemaan lintujen muuttoa. Muista ottaa myös tähänkin kohteeseen eväsretken eväät mukaan, sillä paikalla on oma ateriointimahdollisuus. Telekkä mahdollistaa myös luontotapahtumia koko perheelle. Lisätietoja täältä.
  • VedenjakajaReitistö on erinomainen paikka, jossa on vaikea eksyä. Reitillä on hyvä viettää lapsiperheen kanssa telttaretkiä, harrastaa liikuntaa ja paistaa makkaraa, tikkupullia ja vaikka lämmittää kaakaota yhdessä. Monia nuotiontekopaikkoa ja hengähdysaikoja löytyy reitistön varrelta. Majoituspaikkojakin löytyy aivan VedenjakajaReitistön ytimestä! Täältä voit lukea lisää.
  • Hiekanpään rannasta löytyy kesällä myös aktiviteettia niin vanhemmille kuin nuoremmille lapsille! Nuoremmille on leikkikaivinkoneita ja leikkiteline, sekä riippumattoja. Vanhemmille lapsille taas on Beach-Volley kenttiä, kunhan oman pallon muistaa tuoda. Paikalla myös aurinkotuoleja. Leikkien tai pelien välissä on kiva pulahtaa rantaveteen!
  • Hiekanpään rannasta puhuttaessa on hyvä ottaa omat pyörät tai muut ilman moottoria varustetut ajoneuvot käyttöön, sillä Hiekanpäästä löytyy myös Pump Track, jossa lapset voivat harjoitella temppuja! Samassa myös vaijeri, joista voi yhdessä laskea alas. Muistakaa ottaa evästä mukaan, niin jaksaa koko sakki liikkua paremmin!

Leikkipuistot/-kentät

Leikkipuistot ovat myös mahtava paikka viettää aikaa lasten kanssa ja välillä lähileikkipuiston vaihtaminen johonkin uuteen virkistää myös sinua vanhempaa ja lastasi! Onneksi niitä löytyy montaa Pieksämäeltä!

Tässä muutamia esimerkkejä:

  • Kaupungin keskustassa sijaitsee Sibeliuspuisto, Välikadun puisto ja Savontien puisto.
  • Yläristin suunnilla Sinikellonkujan puisto, Vaahterapuisto ja Nokkalan puisto.
  • Kontiopuistossa Rahkapuisto, Kontiopuisto ja Laidunpuisto.
  • Tahinniemessä taas Timpurinkadun puisto, Reunakadun puisto.
  • Löytyypä leikkikenttiä ja -puistoja myös Naarajärven, Jäppilän, Virtasalmen ja Nenonpellon alueilta!

Leikkikentät löytää kootusti tältä sivulta.

Lapsiperheille on monenlaista toimintaa eri toimijoiden tuottamana

Monet toimijat alueella mahdollistavat kaikenlaista toimintaa myös lapsiperheille! Lisää ajankohtaisista palveluista, joihin voit mennä viettämään laatuaikaa lasten kanssa löydät esimerkiksi Pieksämäen tapahtumakalenterista.

Onko sinulla mitään lempipaikkaa viettää perheen kanssa yhteistä aikaa Pieksämäellä? Kesäsomettajan lempi retkeilykohteena on toiminut Partaharjun toimintakeskus ja sen nuotiopaikat, jossa useasti olemme perheen kanssa paisteltu makkaraa ja kävelty! Myös nuotiopaikkavälineet löytyvät paikan päältä, joten mitään ei tarvitse tuoda mukanaan, paitsi tietysti omat eväät! Partaharjusta löytyy myös useita majoituspaikkoja ja leirikeskus, jossa myös saunapalvelu on mahdollista! Lue lisää Partaharjusta.

Huhhuh tässähän saatiin kunnon pukin toivelista tehtyä Pieksämäen kauniista toimintamahdollisuuksista. Ollaan kuulumisissa.  

Iloisia kesäpäiviä ja mäellä nähdään!