Kesäsomettajan blogi: miten ottaa kaikki ilo irti kesästä Pieksämäellä nuorena?

Pimeän syksyn ja talven aherrukset ovat jo takana päin. Suvivirret on laulettu, päättäjäiset juhlittu ja nyt on aika kiittää itseäsi siitä työstä minkä olet tehnyt! Aloitetaan siis uusi sivu elämässämme, kesä. Anna itsellesi kesällä aikaa hengittää, nauttia ruoasta, nauraa ja levätä. Usein kevään työstressi tuntuu kuin se ei loppuisi ikinä, mutta kuten huomasit – se loppui ja kaikki on nyt hyvin.

Miten pääsen eroon stressistä kesällä?

Monien nuorien kuin myös aikuisien ongelma on pitkittynyt työstressi. Pitkittyneen stressin sivuvaikutuksia voi olla mm. jännittyneisyys, ahdistuneisuus, levottomuus, muistinongelmat ja unen ongelmat. Pahimmassa tilanteessa pitkittyneestä stressistä voi kehittyä burn-out eli kansankielellä työuupumus. Usein stressin syyn poistumisesta huolimatta aivot saattavat jäädä kiinni stressiin! Paras tapa välttää kesällä stressiä on antaa mennä mielen mukaan! Älä turhaan siis suunnittele päiviäsi aikatauluttaen – mene fiilispohjan mukaan! Jos tänään tuntuu, että keho on väsynyt, vaikka olisi hirmu hyvä sää rannalle tai ystävien kanssa ulos lähtemiseen, niin aloita aamu kuitenkin mahdollisuuksien mukaan nukkuen niin pitkään kuin haluat. Aloita päivä hissukseen ja katso sitten iltapäivällä oloasi. Muista myös, että herkkujen salliminen itsellesi on tärkeää ja jäätelön syöminen kuuluu kesään! Älä stressaa – nyt on kesä!

Pieksämäki mahdollistaa joka vuosi kaikenlaista tapahtumaa on festareita, tapahtumia, stand up-tapahtumia, autotapahtumia, kuten Big Wheels ja Motoparkin autotapahtumat. Myös kesäteattereita, konsertteja ja muuta kivaa! On vain sinun tehtäväsi tarttua näihin mahdollisuuksiin.

Katsotaanpas Pieksämäen tapahtumakalenterista yhdessä, että mitä kivaa Pieksämäki on tänä kesänä suunnitellut nuorille ja nuorille aikuisille!

  • Pieksämäen voimistelijat mahdollistavat pienen kesäjumpan Heikinlammen lavalla kaikille torstaisin klo  18–19 päivinä 8.6., 15.6., 27.7., 3.8., 10.8., 17.8. HUOM! Tapahtuma on myös maksuton. Mikä sen parempaa kun ottaa ystävä mukaan illalla ja mennä tekemään jumppa raittiissa ulkosäässä.
  • PMK Track Fest, nuorten katukulttuurifestarit Heikinlammen lavalla 9.6.2023 klo 16–22!  Tapahtumaan on vapaa pääsy!
  • Paltasen urheilukeskuksessa Gulf Metkohuolto JM-niminen kilpailu Paltasen autourheilukeskuksessa 10.6.2023 klo 10–18. Kisapaikalla myös makeaa ja suolaista tarjoiltavaa! Lippumaksut 10e ja alle 12-vuotiaat ilmaiseksi!
  • Pieksämäen Ohjaamo mahdollistaa myös monia mahtavia tapahtumia 15–29-vuotiaille, mutta tässä yksi niist: Toimintatiistai toteutetaan joka tiistai 6.6.–1.8.2023 välisellä ajalla klo 13–15.
  • Onpa luvassa myös rannaltaongintakisat Haapakoskella Kissapurolla 10.6.2023.
  • Lauantaina 10.6. klo 12–21 Pieksämäki-päivä Poleenin puistossa. Tapahtuma tarjoaa kaikenlaista ajanvietettä, kuten puistoalueella pomppulinna, vesijetit, onnenpyörä, moottoripyörät, sekö kaikenlaista street food -ruokaa! Myös musiikkiesitystä löytyy! Mahtava tapahtuma kaikenikäisille.
  • Tänäkin vuonna saamme mahtavat festarit kotipaikkakunnallemme, SUOMI-live musiikkifestarit Pieksämäellä 4.–5.8.! Tapahtuma on K-18.
  • Vuosien varrella jopa perinteeksi muodostunut Big Wheels -tapahtuma järjestetään myös tänä vuonna 22. heinäkuuta 2023 Pieksämäellä. Tapahtuman päätteeksi myös suuri autoparaati klo 17 alkaen. Pääsymaksu päivätapahtumiin klo 10–17 on 10€, lapset alle 15-v. veloituksetta aikuisen seurassa! Harrasteajoneuvoilta aluemaksu 10 €, sis. kuljettajan ja yhden matkustajan. Iltabileisiin on erilliset liput.

Pieksämäellä on myös monia kesäteattereita käynnissä kesän aikana! Pieksämäellä on mm. Pappilan pihan kesäteatterin esitys Lasse-Maijan Etsivätoimisto, jota esitetään useamman kerran kesän aikana. Lisäksi on Halkokummun kesäteatteri 24.6. alkaen, mutta heidänkin esityksiään on nähtävissä useampaan otteeseen.

Syksymmällä luvassa vielä vaikka mitä

Seuraavaksi loppukesän tapahtumia vähän lähempänä syksyä, mutta vielä on kesää jäljellä, vielä tulee kauniita päiviä vai miten se Mamba painottikaan kappaleessaan ”Vielä kesää on jäljellä”.

  • Pieksämäen Veturitorilla on 2.9. klo 9–15 ”Vahvempi minä”  -hyvinvointimessut. Tapahtuman pääesiintyjinä toimii hyvinvointivaikuttajat Theo Mbay, Veera Könönen ja Juho Murtonen. Messut tarjoavat mahtavia tietoja ajankohtaisiin hyvinvointiteemoihin kuten mielen hyvinvointiin, kuntoiluun ja vapaa-aikaan.
  • Kesän lopuksi saadaan myös elokuun 21.9 klo 19 Jesse Kaikurannan konsertti: Hetki yhdessä. Liput 25 € Poleenin lipunmyynnistä!

Jopas jotakin – kyllä meille nuorille aikuisille ja aikuisille löytyy täällä tekemistä! Lista on sen pituinen, että kyllä kesällä voipi tulla sittenkin kiireitä, jos haluaa ennättää kiertää kaikki tapahtumapaikat.

Jos haluaa muuten vain viettää aikaa ystävien tai tuttavien kanssa ja lähteä esimerkiksi syömään, on Pieksämäellä monia hyviä paikkoja, joista voisi nostaa esimerkiksi keskustan tuntumasta torikahvilat, Morton sekä Daily Bread street food Pieksämäen torilla.

Lisätietoa yllä olevista tapahtumista ja muista tulevista tapahtumista löydät Pieksämäen tapahtumakalenterista.

Nähdään mäellä kesällä!

Terkuin kesäsomettaja Sajra