Kesäsomettajan blogi: Pieksämäki nuorten silmin

Heippa taas kaikille sinne!

Oletteko koskaan miettineet, että miten meidän Pieksämäen nuoriso oikein suhtautuu Pieksämäkeen? Koitan vähän teille sitä kertoa tässä blogissa.

Ensinnäkin en missään nimessä voi kertoa kenenkään muun puolesta kuin oman, sillä enhän minä kaikkien nuorten mielipiteitä edes tiedä… Mutta noh, aloitetaan minun näkökulmasta.

Niin kuin olen ennen jo maininnut moneen kertaan, olen syntymästä asti asunut täällä. Alkuun tuntui siltä, että eihän täällä vanhassa ja pienessä paikassa ole mitään tekemistä, eikä ihmisiä kenen kanssa keskustella, mutta vanhetessani ja hiustenlähdön ajan lähestyessä alan ymmärtää, mitä kaikkea täällä on. Rehellisesti olen todella kiitollinen, että asun täällä!  Täällä tuntuu, että kaikki hyväksyvät sinut sellaisena kuin olet. Riippumatta ihonväristä, kansalaisuudesta, syntyperästä tai asemastasi. Olet silti yhtä arvokas, eikä kukaan ainakaan tarkoituksella halua loukata sinua näiden asioiden takia. Siitä olen kiitollinen. Voin kävellä kadulla ilman, että pelkään jonkun satuttavan minua henkisesti taikka fyysisesti.

Pieksämäellä myös ihanaa nuoren silmistä on se, että kaikki tuntevat yleensä toisensa ja ihmisiin on helppo tutustua täällä. En itse ole koskaan kohdannut täällä rasismia varsinkaan nuorien keskuudessa omien sukujuurien takia. Vaikka onhan tämä todella pieni kaupunki, niin on täällä jotain tekemistäkin meille vähän vanhemmille. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin Veturitorilla sijaitsee muun muassa nuorisotilat, jossa on iltoja, kun vain yläasteelaiset ja siitä vanhemmat saavat olla klo 20 asti! Täällä on myös kahviloita, jossa voi käydä yhdessä kavereiden kanssa nauttimassa juomista ja mahdollisista leivoksista. Jos olette ystävien kanssa liikunnallisia, ulos voi lähteä talvella vaikka hiihtämään, samoin kesällä käppäilemään, heittämään frisbeetä (nuorten kielellä fribaa), olla keskenään jonkun ystävän luona, mennä uimaan tahiskalle kesällä, ajella moottoriajoneuvoilla ympäri Pieksämäkeä ja käydä kuntosalilla, ulkoportaissa, pelaamassa tennistä ulkona tai jalkapalloa. Jos taas haluaa pelata padelia tai sulista, se onnistuu varaamalla kentän esim. Kunnonkeskukselta!

Yleinen valituksen aihe on, että täällä ei ole jatko-opintopaikkoja lukion tai/ja ammattikoulun jälkeen. Onhan se harmillinen juttu, jos ollaan rehellisiä, mutta sitä asiaa pitää katsoa myös positiiviselta kannalta! Ihmisten kuuluu nähdä maailmaa ja matkailla välillä omasta kotikunnasta pois, jotta voi avartaa mieltänsä muihin ihmisiin/tapoihin/kulttuureihin. Yliopisto- tai ammattikorkeakouluaika on täydellistä aikaa siihen. Nuoren mieli avartuu, hän tapaa uusia ystäviä ja saa koulutuksen suoritettua samalla, kun käy koulun muualla! Valmistuttuaan kantapieksämäkeläinen nuori aikuinen voi puolestaan palata takaisin juurien alkuun. Onhan nykyään toki myös monenlaisia mahdollisuuksia opiskella esimerkiksi paljon etänäkin – eli opiskellakseen lisää ei ole pakollista lähteä.

Välillä nuorisosta tuntuu siltä, että heitä moititaan ihan tavallisesta hauskanpidosta. Vaikka mitään väärää ei olisi tapahtunut, niin silti joku valittaa… Olen täysin sen puolella, että jos nuoriso rikkoo tavaroita, heittelee roskia ja muita epämääräisä juttuja ympäriinsä, aiheuttaa hämmennystä, rikkoo lakia tai vaikkapa loukkaa jonkun yksityisyyttä, niin silloin on oikeus kertoa siitä, mutta mieluisasti selvittää se nuoren ja hänen huoltajiensa kanssa tai oikeiden tahojen kanssa. Annetaan nuorison pitää hauskaa hyvän maun rajoissa, ajella pitkin kaupunkia ystävien kanssa, naureskella ja nauttia heidän nuoruudestaan täällä! Kaikki me olemme olleet nuoria joskus, ihan tosi.

Haluan myös mainita, että kasvaminen täällä on ollut todella turvallista mielestäni. Ympärilläni on aina ollut henkilöitä ja aikuisia kenen luokse voin mennä huonon tilanteen tullessa. En ole koskaan jäänyt ilman tukea ja turvaa Pieksämäellä. Siksikin Pieksämäki on ihana kaupunki, jossa asua. Kaikki haluavat auttaa tosiaan ja ovat ystävällisiä.

Myös tuen saaminen koulussa on paljon helpompaa saada kuin sitten isommassa kaupungissa. Itselläni oli joskus ala-asteella ongelmia suomen kielen kirjoittamisessa ja sain heti apua ongelmaan, joka korjattiin pysyvästi lopulta.

Kyllähän kaikista välillä tuntuu siltä, että – täällä ei ole mitään haluan pois –, mutta jos avaat enemmän mielikuvitustasi ja otat ystäväsi mukaan, niin täällä voi tehdä kaikkea hauskaa. Asuinkunnan tarjoamat palvelut eivät tee ainoastaan nuoruudesta hauskaa, vaan ystävät ja ihmiset lähelläsi ja heidän kanssaan oleminen. Vuokratkaapa vaikka mökki viikonlopuksi ja pitäkää yhteinen leffaviikonloppu siellä! Tai mökkiolympialaiset! Hauskaa voi pitää myös ilman ostoskeskusta tai muita suurien kaupunkien palveluita.

Nuoruus se parasta aikaa on,
Joten ota kaikki ilo mieleesi jo,
Pieksämäellä kun saa olla,
voi elämässä riemuin olla.

Kiteytän tämän blogin tuohon omakeksimään runooni! Kuulumisiin – vi ses!

– Kesäsomettaja Sajra