Koronavirustilanne 19.3.2020

Päivitetty 20.3.2020

Pieksämäen perusturva tiedottaa:

Sosiaali- ja terveyspalvelukeskus on jo varautunut koronaviruksen varalle useilla eri tavoilla ja valmistelut osin jatkuvat. Järjestelyt aiheuttavat jonkin verran muutoksia palveluihin hakeutumiseen tai niiden saantiin etenkin kiireettömässä hoidossa. Kiireellisissä tapauksissa hoitoa järjestetään aina iästä riippumatta mutta hoidon järjestämistavat arvioidaan yksilöllisesti.

 

Terveyskeskuksen hoitaja- ja lääkärivastaanotot, kiirevastaanotto

 

Hengitystieoireisten (esim. yskä, nuha, lämpöily, kurkkukipua) potilaiden hoito on keskitetty terveyskeskuksen kiirevastaanotolle sairaalakadun puolelle ja potilaat ohjataan puhelimitse hallitusti hoitoon. Muissa sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksen pisteissä asiointi lievissäkin hengitystieoireissa on kielletty. Kiireettömässä hoidossa voi olla muutoksia, kuten ajanvarausten peruutuksia tai vastaanottojen muuttamista puhelinajoiksi. Älä hakeudu terveyskeskukseen kiireellisissäkään asioissa ilman ajanvarausta tai ilman terveyskeskuksen tai päivystysapu-puhelimen 116117 ohjeistusta. Erittäin voimakkaissa oireissa tai hätätilanteessa soita 112.

 

Pieksämäen sosiaali- ja terveyspalvelukeskuksessa otetaan koronanäytteitä vain osastohoitoa Pieksämäellä vaativista potilaista ja omasta kriittisestä henkilöstöstä. Kaikkien muiden pieksämäkeläisten koronanäytearviot tehdään päivystysapupuhelimen 116117 kautta ja näytteenotto tapahtuu joko Mikkelissä tai tietyissä poikkeustapauksissa kotona. Pieksämäki yhdessä Essoten kanssa seuraa testauskapasiteetin rajoissa THL:n ohjeistusta näytteenotosta.

 

Jos epäilet koronavirusinfektiota ja oireesi ovat lievät: Pysy kotona ja vältä kaikkia kontakteja, älä tule myöskään ilman ohjausta terveydenhuollon toimipisteisiin. Jos vointisi heikkenee, niin soita 116 117 ja toimi saamiesi ohjeiden mukaan.  Muissa kiireellisissä terveysasioissa ota yhteyttä terveyskeskuksen vastaanotoille puh. 015 788 4431 tai virka-ajan ulkopuolella 116 117.

 

Muut palvelut

Suunterveydenhuolto ottaa vastaan vain terveitä asiakkaita. Soita aina ensin keskitettyyn ajanvaraukseen ma-pe  klo 8-15.30 puh. 015 788 4350. Asiakkaan hoidon tarve määrittää hoidon saatavuuden.

 

Mielenterveys- ja päihdepalvelut toimivat pääosin normaalisti. Osa käynneistä hoidetaan puhelimitse (esim. potilaat, joilla on flunssa) Älä tule flunssaisena hoitoon! Neulan vaihto- ja terveyspiste Vinkki jatkaa toistaiseksi toimintaansa entisessä paikassa (Yläristinpysäkin tiloissa) tiistaisin klo 15-15.45.

 

Pääosin normaalisti toimivat myös: perheneuvola, lapsiperheiden palvelut, työikäisten ja vammaisten sosiaalipalvelut, nuorten psykiatrinen sairaanhoitaja, ikäpalveluiden kotihoito, palveluohjaus ja palvelukeskukset. Osa käynneistä hoidetaan puhelimitse.

 

Supistetusti toimivia palveluja: neuvolat, kouluterveydenhuolto, opiskeluterveydenhuolto. Terveiden asiakkaiden tavanomaiset määräaikaistarkastukset siirretään myöhempään ajankohtaan. Kaikki palvelua tarvitsevat hoidetaan. Osa käynneistä hoidetaan tarvittaessa puhelimitse. Toisin kuin aiemmin on ohjeistettu, neuvolaan on THL:n ohjeistuksen mukaisesti pääsy odottavilla äideillä ja imeväisikäisillä eli alle 1-vuotiailla. Kouluterveydenhoitajien ja opiskeluterveydenhoitajien puhelinnumerot ovat normaalissa käytössä. Kouluterveydenhoitajien vastaanotot toimivat normaalisti kouluissa ja opiskeluterveydenhoitajien vastaanotto Huoltsikassa Keskuskatu 32:ssa. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon lääkärien vastaanotot toimivat Tapparakadulla neuvolan tiloissa (2.krs).

 

Ikäpalveluissa asumispalvelukeskukset hoitavat asiakkaitaan normaalisti. Vierailijoiden pääsyä palvelukeskuksiin rajoitetaan. Mikäli sinulla on kysyttävää palveluista tai huoli läheisestäsi, ota yhteys palveluohjausyksikköön.

Jos tarvitset neuvontaa sosiaali- ja terveyspalveluissa, ota yhteys palveluneuvontaan puh. 0400-855793, arkisin ma-to 9-15, pe 9-14.

Pieksämäen terveyskeskuksen vastaanotot puh.nro: 015 788 4431
Soittoajat terveyskeskukseen ovat: ma, ti ja to klo 8-15, ke, pe ja arkipyhien aattona klo 8-14. Puheluista menee normaali oman operaattorin sopimuksen mukainen puhelumaksu.