Korona

Pieksämäellä 70 henkilöä asetettu karanteeniin alkuviikon tartuntojen perusteella – Päivitetty AstraZenecan rokotteen käytön väliaikainen keskeytys

Alkuviikosta todettujen koronatartuntojen vuoksi karanteeniin on asetettu 70 paikkakuntalaista. Näistä karanteeniin asetetuista tartuntoja voi ilmetä tämän ja ensi viikon aikana, mutta tilanne on hallinnassa ja altistumiset on saatu rajattua. Julkisia altistumispaikkoja ei tällä hetkellä Pieksämäellä ole, altistuneet on pystytty jäljittämään tarkasti. Jos julkisia altistumispaikkoja ilmenee, tiedotamme niistä mahdollisimman pikaisesti. Mahdolliset altistumispaikat listataan tänne https://www.pieksamaki.fi/uusien-koronatartuntojen-mahdolliset-altistumispaikat/. Mahdollisiin altistumisiin voi vaikuttaa välttämällä kontakteja oman talouden ulkopuolisiin henkilöihin, huolehtimalla turvaväleistä, maskin käytöstä ja huolellisesta käsihygieniasta.

Aiemmasta tiedosta poiketen 75 vuotta täyttäneiden koronarokotuksien sähköinen ajanvaraus avattiin jo tänään. Puhelinajanvaraus 75 vuotta täyttäneille, heidän iäkkäille (yli 70-vuotiaille) puolisoille sekä samassa taloudessa asuville omaishoitajille avautuu aiemman tiedotuksen mukaisesti tiistaina 23.3. klo 9. Vapaat rokotusajat on jaettu niin, että aikoja on saatavilla sekä sähköisessä ajanvarauksessa että ajanvarausnumerosta. Rokotetta ei voi valita, vaan se määräytyy sillä hetkellä tarjolla olevan rokotteen mukaan. Rokote voi olla mikä vain käytössä olevista rokotteista.

THL on päättänyt keskeyttää AstraZenecan rokotteen käytön välittömästi ainakin 29.3. saakka. Tämä vaikuttaa rokotuksien etenemiseen jollain tavalla, tiedotamme asiasta heti kun tiedämme vaikutukset. Linkki THL:n tiedotteeseen tässä THL on päättänyt AstraZenecan koronavirusrokotteen käytön tilapäisestä keskeytyksestä – Tiedote – THL. AstraZenecan rokotusajan varanneisiin ollaan yhteydessä terveyskeskuksesta heti alkuviikosta.

Kaikki kolme käytössä olevaa koronarokotetta torjuvat erinomaisesti vaikeita koronasairauden muotoja ehkäisten siten esimerkiksi sairaalaan joutumista ja kuolemia. Kaikki kolme rokotetta soveltuvat tutkitusti myös iäkkäille. Tukoksien määrä ei ole myöskään kasvanut rokotusten aloittamisen jälkeen Suomessa. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin sairastunut iäkäs on huomattavassa riskissä saada tukoksia, joutua sairaalahoitoon tai kuolla. Suosittelemme hyvin vahvasti pieksämäkeläisiä ottamaan minkä tahansa koronarokotteen heti omalla vuorolla.

Sähköinen ajanvaraus löytyy osoitteesta  https://sote.easiointi.fi/pieksamaki-te/easiointi/app?lang=fi&view= . Ajanvaraukseen tarvitset verkkopankkitunnukset. Sähköisestä ajanvarauksesta ajan voi varata vain itselleen.

Ajanvarausnumero on 015 788 4430. Puhelinajanvaraus on avoinna tiistaista perjantaihin klo 9-13 ja toimii takaisinsoittona. Järjestelmä rekisteröi saapuneen puhelun ja terveyskeskuksesta soitetaan takaisin. Palvelussa voi olla ruuhkaa ja puhelua voi joutua odottamaan pari arkipäivää, puheluita ei soiteta viikonloppuisin.

Rajoitukset ovat edelleen voimassa ja niiden noudattamista toivotaan, ettei tautitilanne pääsisi muuttumaan huonompaan yllättäen. Valtioneuvosto pitää kokouksen asiasta ensi viikolla, jolloin tiedämme, kuinka rajoitukset jatkuvat. Maan yleinen tautitilanne on edelleen paikoin huolestuttava, ja se vaikuttaa osaltaan rajoituksiin myös täällä.

Rokotteita on luvattu saapuvaksi reilummin viikosta 14 alkaen, joten rokotuksien pitäisi edetä hyvin. Tällä hetkellä Pieksämäen väestöstä on rokotettu 14,1%. Koko Essoten sairaanhoitopiirin alueella ensimmäisen rokotteen on saanut 14,4%. Koko Suomen koronarokotusten edistymistä voit seurata täältä https://www.thl.fi/episeuranta/rokotukset/koronarokotusten_edistyminen.html.

 

Tiedotetta päivitetty THL:n päätöksen osalta klo 17.41.