Pieksämäellä todettu neljän päivän aikana 36 uutta koronatartuntaa

Pieksämäellä on todettu la-ti (22.-25.1.2022) välisenä aikana 36 uutta koronavirustartuntaa.

Alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontui tänään pohtimaan Essoten tilannetta

Koronatartuntojen määrä on Essoten alueella korkeammalla kuin koskaan. Viikolla 3 tarkistuslaskentojen jälkeen kirjattiin yhteensä jopa 727 koronavirustartuntaa. Koronatorjunnassa siirrytään alueellisesti yksilönharkintaa korostavampaan suuntaan.

Koronakoordinaatioryhmä päätti, että

  • Laajamittaisista karanteeneista luovutaan. Tartunnanjäljityksen ja karanteeniin asettamisen painopiste on sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä ja riskiryhmiin kuuluvissa.
  • Varmistetut koronavirusinfektion saaneet pyritään kontaktoimaan ja asetetaan eristykseen.
  • Varmistetulle koronavirusinfektion saaneille altistuneiden ohjeistetaan välttämään sosiaalisia kontakteja, neuvottelemaan työnantajansa kanssa etätyöstä ja oireiden ilmaantuessa eristäytyä ja hakeutua koronatestiin.
  • Suositetaan, että kouluun ja varhaiskasvatukseen ei osallistuta viiteen vuorokauteen, jos samassa taloudessa on varmistettu koronavirusinfektion saanut henkilö. Viiden vuorokauden kuluttua voi oireettomana osallistua kouluun tai varhaiskasvatukseen.

Terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä muistuttaa, että tässä tilanteessa aikuisväestön pitää vapaaehtoisin toimin rajoittaa kontaktiensa määrää. Tärkeänä nähdään myös, että valtio täsmentäisi pidemmän tähtäimen suunnitelmaansa, sillä todennäköisesti koronavirus jää kiertämään endeemisenä viruksena ja vaikuttaa pysyvästi terveydenhuollon kuormitukseen.

Vaikka Itä-Suomen aluehallintovirasto on purkamassa 27.1.2022 asti voimassa ollutta päätöstään asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta, koronanyrkki päätti kuitenkin suosittaa yli 18-vuotiaiden kuorolaulutoiminnan ja aikuisten ryhmäliikunnan tauolla pitämistä vielä kahden viikon ajan 8.2.2022 asti. Suosituksesta huolimatta tilaa tulee käyttää enintään 50 prosentin henkilömääräkapasiteetilla ja ilman riskiryhmään kuuluvia osallistujia.

Seppälä muistuttaa, että tartuntamäärät ovat edelleen jyrkässä kasvussa ja epidemiahuippu edessä, joten kontaktien määrää ei tulisi missään nimessä lisätä eikä ryhmäliikuntaa vastaavia toimintoja suositella käynnistettäviksi. Koronastrategian muutoksille perusteina ovat alueen korkea rokotekattavuus, valtaviruksena oleva omikronmuunnos ja sen lievempi sairaalahoidon tarve, terveydenhuollon korkea kuormitus ja koronaviruksen korkea ilmaantuvuus.

Ohjeet perheille positiivisen koronatestituloksen kohdatessa

Jos perheen tai talouden jäsen on oireinen ja saanut positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä:

  • Suositamme kaikkia perheeseen tai talouteen kuuluvia välttämään omaehtoisesti kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes positiivisen tuloksen saaneen oireiden alkamisesta on kulunut viisi (5) vuorokautta
  • Jos muu perheen tai talouden jäsen saa positiivisen testituloksen kotitestissä tai terveydenhuollon koronatestissä, viiden vuorokauden aika lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alkamisesta. Jos positiivisen tuloksen saanut on oireeton, viiden vuorokauden aika alkaa testauspäivästä.
  • Jos perheeseen tai talouteen kuuluu koululainen tai varhaiskasvatukseen osallistuva, suositamme, että lapsi on kotona omaehtoisesti edellä mainitun ajan.

 

Päivitetty klo 19.01. Muokattu Essoten koronatartuntojen määrä oikeaksi.