Korona

Useat Pieksämäen tartuntaketjut hallinnassa

Pieksämäellä on eilisen jälkeen todettu viisi uutta koronatartuntaa. Eilisen tiedotteen jälkeen todettiin yksi uusi ja tänään neljä. Kaikki tämänpäiväiset tartunnan saaneet ovat jo olleet edeltävästi karanteenissa ja tartunnat ovat perheensisäisiä.

-Voisi varovasti uskaltaa toivoa, että koronaepidemiaa ollaan saamassa Pieksämäellä hallintaan. Vielä ei voi kuitenkaan hellittää suosituksia ja rajoituksia, väläyttää Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini.

Myös Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä on samoilla linjoilla:

– Useat tartuntaketjut on saatu hallintaan. Riski tautitilanteen nopeaan huonontumiseen on koko ajan edelleen olemassa ja yksikin tapaus voi huonontaa tilanteen nopeasti. Rajoituksia ja suosituksia tulee noudattaa tarkasti, kehottaa Seppälä.

Valona Vanhuspalveluissa todettiin eiliseen 9.12. mennessä koronatartunta 16 asiakkaalla 23 työntekijällä.

Eilen illalla löytyi vielä yksi uusi koronapositiivinen asiakas Matti ja Liisa -kodista. Pieksämäen kaupunki oli
siirtänyt tartunnan saaneen henkilön Valonasta jo 1.12. Matti ja Liisa -kotiin. Tuolloin ei ollut vielä tietoa
yhdestäkään tartuntatapauksesta Valona Vanhuspalveluissa. Tartunnan saanut henkilö on hyvävointinen ja hänet testattiin juurikin siirron vuoksi.

Valona vanhuspalveluissa on eilen illalla käynnistetty kaupungin toimesta terveydenhuollon yksikkö, jossa hoidetaan koronavirukseen sairastuneita asukkaita. Lisäksi kaupunki tukee Valonan sosiaalihuollon asumispalveluita siten, että henkilökuntavajetta paikataan kaupungin hoitohenkilökunnalla ja tuetaan Valona Vanhuspalvelujen esimiestyötä. Kaikki tartunnan saaneet asukkaat ovat tällä hetkellä tilanteeseen nähden hyvävointisia.

Tänään 10.12. alkaen Pieksämäen ISLAB:in laboratoriossa pystytään analysoimaan myös koronapikatestejä, joiden vastaus tulee parhaimmillaan muutamassa tunnissa. Tämä helpottaa koronan vastaisessa työssä, kun saadaan valikoiduissa tilanteissa vastaus nopeammin. Tavallisen koronatestin vastaukset ovat tulleet 1-2 vuorokaudessa. Pikanäytteitä pystytään Pieksämäellä analysoimaan kuitenkin vain parikymmentä päivässä eli joukkotestauksiin analyysi ei sovi. Tartuntatautilääkäri päättää pikatestinä otettavat tapaukset.