Alkanut vuosi näyttää valoa tunnelin päässä

Vuoden ensimmäinen työpäivä alkoi kaupungin Covid-valmiusryhmän viikoittaisella palaverilla. Valmiusryhmällä on riittänyt viime viikot työtä, onhan Pieksämäellä eletty joulukuun alkupuolelta lähtien koronan leviämisvaiheessa. Tilanne on ollut huonoin koko Etelä-Savossa ja rajoitukset sen mukaiset.

Jouduimme sulkemaan kirjastot sekä nuoriso- ja liikuntatilat. Lukio on ollut etäopetuksessa ja seutuopiston ryhmät on siirretty verkkoon. Tilaisuuksia on myös rajoitettu. Kaupunki kielsi kaikki tapahtumat omissa tiloissaan ja suositteli yksityistilaisuuksien välttämistä kokonaan. Hygieniasuosituksista, turvaväleistä ja kasvomaskin käytöstä on toistuvasti muistutettu kaupungin tiedotteissa.

Tiukkoihin rajoituksiin jouduttiin turvautumaan suurten tartuntamäärien takia. Rajoituksista ja varotoimista huolimatta surullisiltakaan uutisilta ei ole voitu välttyä. Korona on vaatinut uhrinsa myös Pieksämäellä. Välitän tässä lämpimän osanottoni suruun Valona-palvelukodin koronauhrien omaisille.

Mennyt vuosi muutti kaikkien suomalaisten elämää. Sen koettelemukset tullaan muistamaan vielä pitkään. Yritysten vaikeudet eivät ole läheskään voitettu, ja monia koronan aiheuttamia taloudellisia vaikeuksia sekä  henkisiä haittoja joudutaan korjaamaan pitkään.

Tasavallan Presidentti kiitti uuden vuoden puheessaan suomalaisia koronan vastaisesta taistelusta. Kiitos kuuluu myös pieksämäkeläisille. Kuntalaiset ovat noudattaneet hyvin annettuja rajoituksia ja suosituksia. Tämän ansiosta nähtävissä on nyt valoa tunnelin päässä. Kaupungin Covid-valmiusryhmän kokouksessa linjasimme, että kaupunki on nyt siirtynyt leviämisvaiheesta samaan tasoon muun Etelä-Savon kanssa. Toki rajoituksia ja suosituksia vieläkin riittää ja varovaisuutta on edelleen noudatettava. Voimme kuitenkin siirtyä 10 henkilön kokoontumisrajoituksista 20 henkilön enimmäismäärään tilaisuutta kohti. Kirjastot ja nuorisotilat voidaan avata enimmäismääriä noudattaen. Mikäli tilanne pysyy hallinnassa, eikä uusia tartuntaketjuja ilmaannu Etelä-Savossa eikä Pieksämäellä, voimme toivottavasti lähiaikoina jatkaa rajoitusten hallittua purkamista.

Ensimmäiset koronarokotteet saapuivat Suomeen viime vuoden lopussa. Myös Pieksämäki sai ensimmäisen rokote-erän viime vuoden lopussa ja hoitohenkilökunnan rokotukset alkoivat vuoden viimeisenä päivänä.   Rokotusohjelma etenee yleisen suosituksen mukaisesti. Vie kuitenkin useita kuukausia ennen kuin kaikki rokotteen haluavat ovat sen saaneet.

Meiltä kaikilta vaaditaan vielä jaksamista, rajoitusten ja suositusten noudattamista. Tartuntatautitilanteen kohentuminen ja rokotteiden saapuminen antavat kuitenkin toivoa paremmasta ja normaalimmasta elämästä myös täällä kotikaupungissamme!

Hyvää ja turvallista alkanutta vuotta!

Ulla Nykänen

kaupunginjohtaja