Eloisan Kannustinmalli -hankkeelle lisärahoitusta liki 150 000 € nuorten Ohjaamojen toiminnan kehittämiseen vuodelle 2024

Etelä-Savon hyvinvointialueen Kannustinmalli -hanke on saanut Työ- ja elinkeinoministeriöstä jatkorahoitusta lähes 150 000 euroa vuodelle 2024. Hankerahalla vahvistetaan sosiaali- ja terveyspalvelujen henkilöstöresursseja ja moniammatillisuutta Mikkelin, Pieksämäen ja Savonlinnan Ohjaamoissa.

 Ohjaamo on kaikille alle 30-vuotiaille tarkoitettu palvelupiste, jossa saa maksutonta apua ja tukea monenlaisiin asioihin opiskelusta ja työllistymisestä asumiseen ja kaikkeen näiden väliltä – yhden luukun periaatteella.

–  Nuori voi saapua ohjaamoon yksin, vanhempien tai kaverin kanssa, ajanvarauksella tai ilman. Sinun ei tullessasi tarvitse tietää, mikä on oikea taho hoitamaan asiaa tai minkä alan ammattilaiselta saa apua mihinkin pulmaan. Ohjaamossa työskentelevät ammattilaiset osaavat varmasti auttaa eteenpäin, kertoo Pieksämäen nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen.

Kannustinmalli -hankkeen tavoitteena on, että nuoret saavat saman katon alta entistä paremmin tukea ja ohjausta eikä nuoria juoksuteta luukulta toiselle.

Hanke sai ensimmäisen rahoituksensa jo vuoden 2023 alussa, jonka avulla jalkautettiin sosiaaliohjaajan työpanosta ja rekrytoitiin mielenterveys- ja päihdesairaanhoitaja jokaiseen Etelä-Savon Ohjaamoon (Ohjaamo Olkkari Mli, Ohjaamo Savonlinna ja Ohjaamo Pieksämäki).

– Sosiaaliohjaajan ja sairaanhoitajan kotipesät ovat Etelä-Savon hyvinvointialueella. Yhteistyöllä mahdollistetaan sujuva palveluohjaus niin kuntien kuin hyvinvointialueen nuorten palveluihin. Kannustinmallin työntekijöiden saman katon alla toimiminen on mahdollistanut nuoren joustavan liikkumisen palveluiden välillä, eikä nuori ole tipahtanut eri palveluiden väliin ja ”kadonnut”, Laitinen jatkaa.

Eloisa oli ainut hyvinvointialue koko Suomessa, joka haki kannustinmallin rahoitusta vuosille 2023-2024. Rahoituksella toteutettu toiminta on todettu erittäin tarpeelliseksi ja palaute niin nuorilta kuin verkostolta on ollut erittäin hyvää. Jatkorahoitus mahdollistaa moniammatillisen toiminnan jatkamisen.

– Ohjaamojen ja Eloisan yhteistyö on ollut erinomaista. Yhteisen toiminnan kautta vahvistetaan Ohjaamojen moniammatillisuutta sekä nopeutetaan, sujuvoitetaan ja parannetaan nuoren palvelupolkua monialaisissa palveluissa, komppaa hankejohtaja Mari Teittinen.


Lisätiedot

Seija Laitinen, Pieksämäen nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattori, seija.laitinen@pieksamaki.fi, 044 088 2470
Mari Teittinen, Etelä-Savon hyvinvointialue, hankejohtaja, mari.teittinen@etelasavonha.fi, 044 417 3981