Ennakkotieto 19.-20.9. ennustetuista myrskypuuskista

Ilmatieteen laitoksen viimeisimmän Luova-tiedotteen mukaan 19.9-20.9. ajalle on ennustettu vaarallisen voimakkaita puuskatuulia (yli 20 m/s) Etelä- ja Itä-Suomeen.

Tilanteen kuvaus:

Keskiviikkona aamulla etelän ja lounaan välinen tuuli voimistuu maan etelä- ja keskiosassa. Maan etelä- ja itäosassa voi esiintyä 20–25 m/s puuskia, kun pienialainen matalapaineen osakeskus liikkuu alueen yli. Paikoitellen puuskat voivat yltää lähes 30 m/s etelä- ja lounaisrannikolla sekä Savo-Karjalassa. Etelärannikolla lämpimän meren yllä pyyhkäisevät tuulenpuuskat pääsevät paremmin pintaan, mutta maan itäosassa todennäköisyys 30 m/s puuskille on etelärannikkoa pienempi. Puuskat ovat voimakkaimmillaan etelässä aamulla noin klo 6–10 Suomen aikaa, maan itäosassa aamupäivällä ja keskipäivällä. Lounaanpuoleiset puuskat ovat vielä iltapäivällä maan keskiosassa yleisesti 15 m/s:n tuntumassa, mutta iltaa kohti puuskat heikkenevät. Tämänhetkisen ennusteen mukaan tuuli heikkenee koko maassa keskiviikkoiltaan mennessä.

Tuulenpuuskat voivat aiheuttaa eniten vahinkoa maan etelä- ja itäosassa. Puita kaatunee vaikutusalueella jopa ryhmittäin, ja sähkökatkoja voi esiintyä yleisesti. Matalapaineen keskus saapuu keskiviikkoaamuna Perämeren tietämille ja jatkaa siitä keskiviikon aikana itään. Toinen pienialainen matalapaineen osakeskus saapuu aamulla maan lounaisosaan ja liikkuu puoleenpäivään mennessä Pohjois-Karjalan ylle ja edelleen koilliseen. Etelänpuoleisen tuulen puuskat voimistuvat tiistaina maan etelä- ja keskiosassa jonkin verran mutta jäänevät vielä enimmäkseen alle 15 m/s:n.

Pelastuslaitos seuraa tilannetta edelleen tiiviisti ja reagoi tarpeen mukaan. Toistaiseksi valmiuksia ei kohoteta. Muutoksista tiedotetaan erikseen.