Influenssarokotusten ajanvaraus avautuu 1. marraskuuta

Kausi-influenssarokotukset aloitetaan Etelä-Savossa 13. marraskuuta ajanvarauksellisina. Ajanvarauskanavat avataan 1. marraskuuta. Ajan voi varata näppärimmin netissä.

Kausi-influenssarokotetta suositellaan samoille kohderyhmille kuin aiempinakin syksyinä. Etelä-Savon hyvinvointialue Eloisa rokottaa maksutta kaikki 65 vuotta täyttäneet, alle 7-vuotiaat, raskaana olevat, sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat sekä varusmiespalveluksen tai vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat.

Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.

– Influenssarokotetta voi suositella, koska sen ottaminen vähentää sairaala- ja laitoshoitoja, ja myös kuolemia. Rokottautuminen ehkäisee myös influenssan leviämistä, ylilääkäri Hans Gärdström kertoo.

Influenssarokote vähentää vakavan influenssan riskiä sekä jälkitauteja, joita voivat olla korva- ja keuhkoputkentulehdus, keuhkokuume sekä sydäninfarkti ja aivoverenkierron häiriö.

Ajan voi varata 1.11. alkaen

Kaikilla Eloisan sosiaali- ja terveyskeskuksilla ja -asemilla järjestetään influenssarokotuksia marras-joulukuussa. Myös neuvoloissa rokotetaan alle 7-vuotiaita ja heidän perheenjäseniään määräaikaistarkastuksissa ja ajanvarauksella.

Rokotusajan varaaminen onnistuu 1.11. klo 8 alkaen helpoiten netissä osoitteessa www.etelasavonha.fi/influenssa. Samalta sivulta löytyy myös lisätietoa rokotuksista.

Ajanvaraukselle avataan myös oma puhelinlinja numerossa 015 351 3100. Sekin avataan 1.11. ja puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8–14.

– Sähköistä ajanvarausta kannattaa suosia, jos vain mahdollista, sillä aiempien vuosien perusteella puhelinpalvelussa on odotettavissa ruuhkaa, Gärdström vinkkaa.

Koronarokotteen tehosteen saa samalla käynnillä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksen mukaan koronarokotteen tehosteannosta annetaan myös viime syksyn kohderyhmien mukaisesti. Tehosteannoksen saavat halutessaan kaikki 65 vuotta täyttäneet, 18 vuotta täyttäneet lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat sekä 12 vuotta täyttäneet voimakkaasti immuunipuutteiset.

– Muille koronatehoste ei ole aiheellinen, eli koronarokotteen menekin voi ennustaa olevan vähäisempää kuin kausi-influenssarokotteen, Gärdström ohjeistaa.

Koronarokotteen tehosteannoksen ottavien tulee huomioida asia jo ajanvarausvaiheessa, sillä koronarokotteet varataan rokotuspaikalle kysynnän mukaan lyhyen säilyvyyden vuoksi. Tehosteannoksena annetaan uusinta varianttivalmistetta (XBB.1.5).

Lisätiedot ja ajanvaraukset

www.etelasavonha.fi/influenssa

 

Muista nämä tullessasi rokotukselle:

  • Tule rokotukseen vain terveenä ja varatulle ajalle
  • Ota mukaan Kela-kortti ja ota se esille odottaessasi
  • Pukeudu siten, että olkavartesi paljastuu helposti
  • Odota rokotuksen jälkeen rokotuspaikalla 15 minuuttia

Eloisan influenssarokotuspisteet

  • Sosiaali- ja terveyskeskukset
  • Sosiaali- ja terveysasemat
  • Neuvolat