Inspiraationa Pieksämäki Kulttuurikeskus Poleenissa 7.10.2022

Moni muistaa Juice Leskisen Bluesia Pieksämäen asemalla -kappaleen, mutta millä tavalla Pieksämäki näkyy ja kuuluu pieksämäkeläisten bändien ja lauluntekijöiden tuotannossa? Mitä paikkoja, henkilöitä ja tapahtumia on vuosikymmenten varrella tallentunut biisien aiheiksi?

Näihin kysymyksiin saadaan vastauksia Pieksämäellä Kulttuurikeskus Poleenissa järjestettävässä Inspiraationa Pieksämäki -tapahtumassa. Lavalle nousevat FM2000, Bikinï, Anna-Mari Nykänen, Kari Laitinen ja Olli-Matti McLees. Lisäksi Poleenin kahvilassa on esillä pitkän linjan rock-kriitikko Pertti Ojalan pieksämäkeläisistä bändeistä vuosikymmenten varrella kirjoittamia lehtijuttuja.

FM2000 on pieksämäkeläinen vuonna 1999 perustettu yhtye, joka yhdistelee musiikissaan muun muassa metallia, punkkia, humppaa ja etnistä musiikkia. FM2000 voitti Vuoden tulokas -palkinnon Finnish Metal Awardseissa vuonna 2010. Pitkäsoitot Meibi Bus Home (2009) ja Opium Grilli (2010) nousivat aikoinaan Suomen viralliselle albumilistalle. Pieksämäki on ollut FM2000:lle tärkeä inspiraation aihe pitkin uraa. Vuonna 2005 yhtye julkaisi jopa 76100 Pieksämäki -nimisen ep-levyn.

Bikinï perustettiin Pieksämäellä vuonna 2013 studiokokoonpanoksi, mutta vuodesta 2019 lähtien se on myös keikkaillut. Poppia, rockia, folkia, progea ja bluesia yhdistelevän Bikinïn musiikki on herättänyt varsin mukavasti radiokiinnostusta. Bikinï on tehnyt Pieksämäki-biisejä kaikille kuudelle äänitteelleen.

Pieksämäkeläinen musiikintekijä Kari Laitinen muistetaan Kari & Kardaani -yhtyeestään, jonka biisejä soitettiin aikoinaan myös radiossa. Laitinen voitti Pieksämäen Lehden vuonna 2017 järjestämän Pieksämäki-biisikilpailun kappaleellaan Neljään suuntaan.

Anna-Mari Nykänen on pieksämäkeläinen lauluntekijä, joka sai kunniamaininnan Pieksämäen Lehden biisikilpailussa kappaleellaan Hyvää päivää Pieksämäki. Nykänen voitti Olé Paras Pieksämäki -laulukilpailun vuonna 2004 ja keikkaili sen jälkeen aktiivisesti.

Olli-Matti McLees on pieksämäkeläinen freelance-näyttelijä ja musiikintekijä. Hänet muistetaan esimerkiksi yhtyeistä Ray Tube and the Cathodes, Riitti ja Vähälän Veljekset. Hän on kotoisin Pieksämäen Jäppilästä ja kotiseutu ja sen tapahtumat ovat läsnä useissa kappaleissa.

Inspiraationa Pieksämäki -tapahtuma Kulttuurikeskus Poleenissa Pieksämäellä 7. lokakuuta kello 19. Vapaa pääsy.


Lisätiedot:

Jari Asikainen, 050 596 4743 / jari.m.asikainen@gmail.com