Korona

Koronatilanteen rauhoittamiseksi toivotaan kuntalaisten vastuullista käyttäytymistä

Tänään torstaina Pieksämäellä on todettu viisi uutta koronatartuntaa. Nämä liittyvät tiedossa oleviin tartuntaketjuihin; Pieksämäen CrossFit-saliin ja viime viikonlopun nuorten yksityisiin juhliin. Eilen alkuillasta tuli vielä tieto neljästä uudesta koronapositiivisesta kahden aikaisemman ilmoitetun lisäksi.  Yhden eilisen tartunnan alkuperää ei ole saatu selville, mutta loput kuuluvat tunnettuihin ketjuihin.

Harjun koulussa aikaisemmin esiin tulleet tapaukset ovat yhteydessä Pieksämäen CrossFit-saliin. Huolimatta yrityksen mittavista koronasuojautumistoimista, saliin on liitettävissä jo nyt yhteensä kymmenisen tartuntaa.

– CrossFit Pieksämäki on terveydenhuollon näkökulmasta toiminut vastuullisesti ja ollut isona apuna tartuntojen jäljityksessä, toteaa Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini. Yritys on omasta aloitteestaan sulkenut salin toistaiseksi jo tiistaina 1.12.

Harjun koulun tartuntojen tapauksessa toistaiseksi ei siis ole tullut viitteitä siitä, että tartunnat olisi saatu nimenomaisesti koulun sisältä. Harjun koulun henkilökunnan ensimmäisen päivän testauksissa ei ole toistaiseksi löytynyt uusia tartuntoja, testaukset jatkuvat vielä tänään. Viime viikolla ja nyt alkuviikosta Pieksämäen CrossFit –salilla käyneitä ja mahdollisesti altistuneita kutsutaan henkilökohtaisesti koronatestiin tänään ja huomenna. Testiin kutsuttavia henkilöitä on yhteensä noin 160.

Pieksämäen kaupunki tulee testaamaan tällä viikolla vähintään 500 henkilöä. Normaali viikko terveyskeskuksen testausmäärissä on ollut n. 200-250 henkilöä ja testausmäärien lisääminen painottuu nyt loppuviikolle. Joukkotestaamisia on kohdennettu riskinarvion perusteella. Testaamisen lisääminen on onnistunut erityisesti nykyistä testaustoimintaa laajentamalla ja nettiajanvarausmahdollisuuksia lisäämällä. Aikoja saa myös terveyskeskuksen vastaanottojen kautta puhelimitse. Ajat ovat nettiajanvarauksessa hetkittäin olleet loppu, mutta niitä on jatkuvasti saatu avattua lisää ja testausaikoja on jatkettu pitkälle iltaan. Testausaikoja järjestetään poikkeuksellisesti myös tulevalle lauantaille. Näillä toimin testausmääriä on saatu lisättyä ilman erillistä uutta testipistettä, joka vaatisi paljon enemmän henkilöstöä. Vaikka Pieksämäen koronatilanne vie jo useiden perusturvan työntekijöiden työpanoksen, ei terveyskeskuksen toimintoja ole tarvinnut merkittävästi supistaa.

Tällä hetkellä vaikuttaa vielä mahdolliselta, että Pieksämäen koronatilanne saataisiin rauhoittumaan nopeasti, mikäli rajoitukset, karanteenit ja ihmisten vastuullinen käyttäytyminen toteutuvat suunnitellusti.