Kansalaispanelistien työ on käynnistynyt – tuloksia saadaan marraskuussa

Satunnaisten pieksämäkeläisten keskuudesta valittu kansalaispaneeli on aloittanut työnsä syyskuussa. Noin 20 eri-ikäistä ja eri puolilla Pieksämäkeä asuvaa ihmistä kokoontuu yhteensä 8 kertaa perehtymään kaupungin talouteen ja antamaan omia suosituksiaan vuoden 2024 talousarvioon.

− Työpajatyöskentelyn aikana on kuulunut aktiivinen puheensorina. Ilmapiiristä voi aistia, että oman kotikaupungin asiat kiinnostavat panelisteja. Keskustelu on ollut fiksua ja kunnioittavaa, vaikka asioista oltaisiin välillä eri mieltä, nuoriso- ja hyvinvointikoordinaattori Seija Laitinen Pieksämäen kaupungilta sanoo.

Kolmella ensimmäisellä kerralla panelisteja on perehdytetty Pieksämäen talouden suunnittelu -kokeiluun, kaupungin strategiaan, kehittämisohjelmiin ja talousarvioprosessiin. Näin on luotu pohjaa paneelin työskentelylle.

− Perehdytyksen tavoitteena on, että paneelin jäsenet pystyvät tekemään perusteltuja ehdotuksia, joissa tunnistetaan myös kaupungin taloustilanteen haasteet, Laitinen lisää.

Suositukset julkaistaan marraskuussa

Seuraavissa työpajoissa kuntalaispaneeli tarttuu eri lautakuntien talousarvioehdotuksiin. Panelistien tehtävänä on arvioida ja kommentoida niitä ennen kuin ne menevät kaupunginhallituksen ja valtuuston päätettäväksi.

Lisäksi panelistit antavat suosituksia kaupungin talousarviotyön kehittämiseen. Paneelin tekemät ehdotukset ja suositukset julkaistaan marraskuussa.

− Keskeinen näkökulma kansalaispaneelin työssä on arvioida, miten talousarvio toteuttaa Pieksämäen kaupungin strategiaa ja siten rakentaa parempaa Pieksämäkeä, kuntalaisaktiivi Veera Ullah sanoo.

Konkreettisten suositusten lisäksi kokeilun tavoitteena on lisätä kuntalaisten ymmärrystä budjettiprosessista ja siihen vaikuttamisen keinoista.

Kokeilu täydentää normaalia budjettiprosessia

Pieksämäen talouden suunnittelu -kokeilua Seija Laitisen kanssa yhdessä pyörittävät kuntalaisaktiivit Veera Ullah, Mervi Lintunen, Jorma Ylönen ja Hanna Moilanen ovat tyytyväisiä kokeilun käynnistymiseen.

− Tuntuu isolta onnistumiselta, että olemme saaneet kasaan näin fiksun, sitoutuneen ja innostuneen panelistiporukan. Odotan kiinnostuneena, millaisia tuloksia työskentelystä syntyy, Lintunen sanoo.

Talouden suunnittelu -kokeilu on rakennettu Pieksämäellä siten, että se täydentää kaupungin normaalia talousarvion valmistelua. Kyse ei ole päällekkäisestä tai kilpailevasta toiminnasta, vaan uudenlaisesta tavasta ajatella.

− Kokeilun lähtökohtana on kuntalaisten näkeminen voimavarana kaupunkiorganisaation, kaupungin talouden ja kaupungin kehittämisen näkökulmasta, Laitinen tiivistää.

Pieksämäen kokeilu on osa laajempaa Sitran vetämää hanketta, jossa kokeillaan yhdessä kuntien kanssa, miten talouden suunnittelua voidaan helpottaa kuntalaisten osallistumisen avulla.


Lisätietoa hankkeesta: Sitran hankesivulla