Kesäsomettajan blogi: Pieksämäen harrastemahdollisuudet

Liikunta on ihmiselle välttämätöntä melkein samalla tavoin kuten ravintokin. Liikunnan on todettu tutkitusti monia hyviä vaikutuksia psyykkiseen ja fyysiseen terveyteen ja säännöllisellä liikunnalla voidaan ehkäistä monia sairauksia. Liikunnan positiivisia terveysvaikutuksia ovat stressin lievittäminen, unen laadun muutos, monien sairauksien ehkäisy kuten tyypin 2-diabetes, verisuoni-ja sydäntauteja, tuki-ja liikuntaelimistön vahvistaminen, joidenkin syöpätautien ehkäisy. Monen viikon jälkeen huomaat positiivista kehitystä liikunnan myötä itsessäsi. Liikunta vaikuttaa myös aivoihin ja hermostoon positiivisesti lisäämällä vireyttä ja koordinaatiokyvyn lisääntymistä. Mieli, keho ja aivot siis kiittää liikunnasta! Tasapainoiseen elämään kuuluu myös terveellinen, mutta ei yltiöterveellinen ruokavalio. Aina saa syödä muutakin kuin vihanneksia ja terveysjuomia!

Kesällä on mukava viettää lämpimiä kesäpäiviä liikunnan ja piknikin parissa. Siksipä tämä blogi käsittelee liikuntaharrastusmahdollisuuksia mäellämme! On tärkeää tutustua oman kaupungin harrastemahdollisuuksiin ja kokeilla jospa sieltä löytyisikin jokin mielekäs vaihtoehto! Ennakkoluulot sikseen siis!

No mennäänhän listaamaan niitä harrastemahdollisuuksia:

Kuntosaliharrastus on noussut lähiaikoina yksiksi treenaavimmaksi harrastukseksi. Myös Pieksämäellä voit harrastaa kuntosalilla käymistä mm. näissä paikoissa:

 • Kunnonkeskusessa Kauppakadulla. Kunnonkeskus tarjoaa kuntosalin lisäksi myös ryhmäliikuntaa, joogaa, padelkenttiä varattavaksi, Neurosnicia, cross trainingia ja muuta. Kunnonkeskuksen kanssa samassa rakennuksessa oleva Fysiocenter tarjoaa fysioterapiaa ja muita terveyttä tukevia ja avustavia hoitoja.
 • Easy Fit Bolalla. Bolalta löytyy muutakin aktiviteettimahdollisuutta kuten seinäkiipeilyä, erilaisia virtuaalitunteja, joogaa ja muuta kivaa.
 • Pieksämäen uimahalli tarjoaa niin uimahallin ja uimismahdollisuuden, sekä vesijumpan ja kuntosalimahdollisuudet. Uimisen yhteydessä myös saunamahdollisuus. Uimahallilla käytössä myös kaksi liikuntasalia: judosali ja toinen sali peiliseinällä.
 • Power4You Kangaskadulla.
 • Virtasalmen sali Koulutiellä ja Jäppilän kuntosali Kirkkotiellä.
 • Jos vähän toiminnallisemmasta saliliikunnasta pitää, niin kannattaa koittaa crossfittiä, mikä meiltä myös löytyy täältä mäeltä Kangaskadulta. Crossfit tarjoaa myös valmennusta ja ohjattua ryhmäliikuntaa.
 • Lisäksi on vielä monia muitakin saleja, kuten Nobody Ry:n kuntosali Myllykadulla.

Myös muut lajit ovat yhtä mukavia harrastemahdollisuuksia. Meitä pieksämäkeläisiä onnistaa, sillä Pieksämäellä on aktiivista harraste- ja järjestötoimintaa, kuten uintiseura Pieksämäen Kuutit, Pieksämäen voimistelijat, Pieksämäen curlingseura, Pieksämäen kanoottiseura ja Pieksämäen urheilusukeltajat.

Monia muitakin lajeja ja harrastemahdollisuuksia löytyy, kuten esimerkiksi

 • teatteriharrastuksen voi nuorena aloittaa esimerkiksi Nuorisoteatteri Puntista.
 • airsoft-ammuntaa, jota mahdollistaa Pmksoft yhdistys sekä ammuntaa Pieksämäen seudun ampujayhdistyksen toimesta.
 • autourheilua, jota mahdollistaa Pieksämäen Urheiluautoilijat ry ja motocrossia Pieksämäen Moottoripyöräkerho ry:n mahdollistamana.
 • yleisurheilua, sekä hiihtoa ja suunnistusta (Pieksämäen Veikot ry).
 • ratsastusta eri toimijoiden voimin, kuten Pieksämäen ratsastuseura Pikadorit ry ja Mäenpään kartanon ratsastajat ry.
 • kamppailulajeja, kuten Judoa ja taekwondoa mahdollistaa Judoseura Pikadon Ry ja Pieksämäen Taekwondoseura ry.
 • jäällä harrastettavia lajeja taas ovat ringette ja jääkiekko (Pieksämäen Pallosepot ry) sekä curling (Pieksämäki Curling ry).
 • pallopelejä, kuten salibandya (Pisaba ry), jalkapalloa (Savon Pallo ry), lentopalloa (Pieksämäen Tsemppi) ja monia muitakin lajeja, kuten pesäpalloa, koripalloa ja tennistä on mahdollista harrastaa myös.
 • Jos tanssijalka vipattaa helposti niin ei hätää tanssia, kuten pari-, katu-, seniori-, itämainen-, afrikkalainen- ja nykytanssia on mahdollista harrastaa Seutuopistolla ja tankotanssia mahdollistaa taas Pieksämäen tankostudio. Seutuopisto mahdollistaa myös parkouria, kuntonyrkkeilyä, sirkusta, asahia ja joogaa ja muuta! Tästä linkistä enemmän tietoa kursseista!

Kiinnostavia lajeja löytyy siis kaikille sormille sekä varpaille, täältäkin! Pieksämäellä on mahdollisuus myös nyt varata tenniskenttiä! Enemmän niistä löydät esimerkiksi Sport Pieksämäen verkkosivuilta ja sosiaalisen median kanavista.

Pieksämäellä on myös loistavat urheilumahdollisuudet ulkona. Lenkkeilemiseen, sekä hiihtoon mainio paikka on pururata! Ulkokuntoilupaikan löytää Pieksämäen Hiekanpään rannan uumenista! Pump Track toimii myös Hiekanpäässä oivana mahdollisuutena muun muassa skeittaamiselle ja kesällä Pieksämäen rannat ovat mahtavia paikkoja ottaa oma pallo mukaan ja pelata beachia tai muuta kivaa.

Nähdään mäellä urheilun merkeissä!


Teksti: kesäsomettaja Sajra Jakupovic
Artikkelikuva: kesäsomettaja Aura Suhonen