Kesäsomettajan blogi: vinkit ajankäyttöön syksyn ja opiskelujen alkaessa

Kesäsomettajamme Sajra on jälleen palannut kesätöihin. Ensimmäiseksi hän kirjoitti vinkkejä syksyyn koulunsa aloittaville ajankäyttöön liittyen. Varmasti myös monet muutkin voivat napata tekstistä vinkkejä omaan arkeen!

Lue uusin blogiteksti alta.


Heips täältä Latomolta jälleen!

On aika palata airoihin ja ottaa kunnolla härkää sarvista, sillä kyllähän me kaikki tiedetään, että herääminen lähipäivinä meille nuorille tulee olemaan ehkä hieman vaikeahkoa. Jääpalajuomat on juotu, auringot otettu ja elämästä nautittu. Siksipä nyt on aika palata koulumaailmaan suorittamaan kursseja, opiskelemaan, tekemään töitä, puurtamaan oikein kunnolla ja aloittamaan mahdollisesti uuden alun.

Joo, kaikkihan me tiedämme sen tyypillisen ”täytyy opiskella, jotta pärjää” -sanonnan. Tottahan se on, mutta ei kyllä varmastikaan kesän jälkeen ihan heti ns. heittämällä penkille lähde keneltäkään. Siksipä alussa on hyvä ottaa ihan rauhassa varsinkin uudessa oppilaitoksessa. Katselet hieman ympärille, tutustut uusiin kasvoihin, vastaanotat opiskeluun tarvittavia tavaroita ja valmistaudut henkisesti uusiin tapoihin.

Olen siis itse 10.8. aloittamassa Pieksämäen lukiossa opiskelun ja voin kertoa, että ensimmäiset kaksi päivää tulen olemaan hämilläni kaikesta. ”Missä täytyy olla, mihin täytyy mennä” -tyyppinen hätäännys tulee, kun edes miettii asiaa. Hassua.

Kaikkia aina ihmetyttää, että miten ihmeessä ajan voi järjestää niin, että koulutyöt, kaverit ja harrastukset sekä muu hauska puuha tulee paketissa tehtyä päivässä. Noh, en minäkään mestari ole, mutta voin koittaa auttaa asiassa.

Avain onneen on suunnittelu. Suunnittele päiväsi alusta loppuun heti edellisiltana. Milloin alkaa mikäkin, milloin olisi tyhjää tilaa, mitä haluaisit tehdä tyhjän tilan kohdalla? Onko jotain, mistä voisit saada lisää aikaa? Päivän voisi suunnitella vaikka paperille tai taulukkoon. Näin voit katsella aina tyhjän ajan tullessa sitä, että mihin sen ajan voisi käyttää. To do -listakin on mainio ajan suunnitteluun. To do lista toimii niinkin helposti, että kirjoitat paperille tai puhelimen muistioon mitä asioita sinun täytyy tehdä tänään. Kun olet suorittanut yhden tehtävän, voit merkitä sen tehdyksi tai puhelimen muistioon vaikka lempi emojisi tehtävän valmistumisen merkiksi!

Jos teet puolet koulutöistäsi koulussa, sinulle jää huomattavasti vähemmän tehtävää kotona! Jos taas juttelet enemmän ystäviesi kanssa koulussa, täytyy sinun käyttää vapaa-aikaasi kouluun huomattavasti runsaammin. Pitkälti kaikki on juuri sinusta ja halustasi kiinni.

Usein ihmisillä on tapana jäädä makaamaan sänkyyn niin kauan, kun lähtö olisi viiden minuutin päässä. TikTok soi ja Snapchat laulaa heti aamusta sinne keskiyöhön saakka. Myönnän, puhun itsestäni tällä hetkellä joltain osin. Kuittaan tuon sillä, että sali- ja kouluaikataulusta en ikinä ole myöhässä.

Mitä jos haastaisit itsesi joku päivä? Olet päivän ilman räpläämättä turhaan kännykkääsi ja huomaat, että elämä on muutakin, kun sosiaalisen median selaamista, kavereille selfieiden lähettelyä ja Netflixin katsomista. Puhelimen selauksen voisi korvata vaikka urheilulla, uuden kirjan lukemisella tai ystävän kanssa hengaamalla. Aivosi ja silmäsi saavat levätä oikein kunnolla, kun ei tarvitse koko ajan tuijottaa puhelimen näyttöä.

Noh kaikkihan me laiskoja joskus ollaan. Emme todellakaan täydellisiä olla. Minullakin on päiviä, jolloin en ole suunnitellut mitään ja istun kirja kourassani lukemassa jotain fiktiivistä raakaa maailmanlopusta kertovaa kirjaa tai selaan tylsyydestäni somea ennen kuin päätän nousta ja lähteä kuntosalille. Joitakin ahdistaa ajan suunnittelu ja se on ymmärrettävää. Jotkut pitävät taas enemmän rennoista päivistä ja jotkut taas haluavat tahdittaa sen ja täytellä tyhjiä paikkoja aktiviteeteilla.

Loppujen lopuksi kaikki me tarvitsemme lepoa. Riippumatta iästä, opiskelupaikasta, työpaikasta tai elämäntilanteesta. Ikinä ei saa kuluttaa itseänsä loppuun missään. Ota aikasi. Tee juuri sitä mikä tuntuu sinusta hyvältä! Tee sitä juuri silloin kun on mielestäsi oikea aika. Älä pakota kehoasi johonkin mistä tiedät, että kehosi kärsii hiljalleen.

Mutta nyt taitaa jälleen olla aikani siirtyä taka-olalle ja antaa tämän blogipostauksen loppua noihin sanoihin. On hauskaa olla taas työn parissa, josta nauttii. Päivittelen somea aktiivisesti ja kirjoittelen blogeja teille.

Blogiin liittyvistä ideoista vinkkejä otetaan ehdottomasti vastaan innolla! Jos siis tulee jokin idea, mistä haluaisit, että kirjoitan niin laita meille Pieksämäen kaupungin Instagramissa tai Messengerissä viestiä.

Kuulumisiin!
-Kesäsomettaja Sajra J