Korona

Kaikki kaupungin koronatiedotteet löydät täältä

Yleistä

Ensimmäisen koronarokotteen voivat saada kaikki yli 5-vuotiaat. Rokotteena yli 12-vuotiaille on BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote tai Modernan Spikevax-rokote. Yli 18-vuotiaat voivat saada Novavaxin Nuvaxovid -rokotteen. Katso ajanvarausohjeet.

Suojaudu koronavirukselta

 • Pidä 2 metrin turvaväli
 • Pese kädet, yski hihaan
 • Käytä kasvomaskia oman harkinnan mukaan

Koronaviruksen tilanne Suomessa ja valtakunnalliset toimintaohjeet päivittyvät  THL:n sivuille.
Etelä-Savon ajankohtaiset tiedot löydät ESSOTEn sivuilta.

Annosvälit

1. rokoteannos saatavilla kaikille 12 vuotta täyttäneille , 5-11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotuksista voit lukea tästä. 

Huom! Uutta Novavaxin rokotevalmistetta (Nuvaxovid) käytetään ainoastaan ensimmäisiin ja toisiin annoksiin, sekä erityistapauksissa kolmansiin annoksiin.  Lisätietoa  Novavax-koronarokotteesta THL:n nettisivuilla.

2. rokoteannos saatavilla vähintään 6 viikkoa 1. annoksen saamisen jälkeen. Rokotusaika annetaan ensimmäisen rokotuskerran yhteydessä.

3. rokoteannos

 • 12–17-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville tai erityisesti tarvitseville väh. 6 kk 2. annoksen saamisesta
 • kaikille 18–59-vuotiaille väh. 4 kk 2. annoksen saamisesta
 • 60 v. täyttäneille ja 18 v. täyttäneille riskiryhmäläisille väh. 3 kk 2. annoksen saamisesta
 • 12 v. täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastaville väh. 2 kk 2. annoksen saamisesta (ajanvaraus tai walk in -tilaisuus)

4. rokoteannos

 • 12 v. täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastaville väh. 3 kk 3. annoksen saamisesta
 • 80 v. täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville väh. 3 kk 3. annoksen saamisesta

Kenelle neljänsiä rokoteannoksia suositellaan?

 • 12 vuotta täyttäneille voimakkaasti immuunipuutteisille
  Luettelon voimakkaasti immuunipuutteisista löydät sivulta Kolmas koronarokoteannos kohdasta
  Ketkä kuuluvat voimakkaasti immuunipuutteisiin?
 • 80 vuotta täyttäneille
 • iäkkäiden hoivakodeissa asuville
 • iäkkäille koti- tai omaishoidon piirissä oleville sekä muille iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona
 • lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville 70–79-vuotiaille
  Luettelo lääketieteellisistä riskiryhmistä

Ajanvaraus koronarokotukseen

Sähköisesti ajan voit varata tästä: LINKKI AJANVARAUKSEEN TÄSSÄ  

Ajanvaraus tapahtuu samassa järjestelmässä kuin koronatestin ajanvaraus, joten huomioithan, että valitset oikean ajanvarauksen.

Sähköiseen ajanvaraukseen täytyy tunnistautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja varaus täytyy tehdä sen henkilön nimissä, joka on tulossa koronarokotukseen. Jos sinulla on puolesta asioinnin lupa esim. yli 12-vuotiaalle, voit valita kirjauduttuasi palveluun oikeasta yläkulmasta nimesi kohdalta klikkaamalla sen henkilön nimen, jonka puolesta asioit.

Puhelimitse p.015 788 4430. Puhelinpalvelu on avoinna ti-pe klo 9-13 ja toimii ainoastaan takaisinsoittopalveluna. 

Niiden henkilöiden, joilla ei ole henkilökohtaisia pankkitunnuksia tai puolesta asioinnin lupaa ajan varaamiseen netistä, tulee varata aika puhelimitse Palvelussa voi olla ruuhkaa ja puhelua voi joutua odottamaan useita päiviä, puheluita ei soiteta viikonloppuisin.

Lisää rokotuksista voit lukea täältä: https://www.pieksamaki.fi/koronarokotukset-pieksamaella/. Täältä löydät myös mm. walk in -tapahtumat.


Altistumispaikat ja rokotusten eteneminen


Epäiletkö saaneesi tartunnan?

Viralliseen koronatestiin ei tarvitse hakeutua, vaikka oireilisi tai saisi positiivisen kotitestituloksen, ellei ole sote-työntekijä, raskaana tai vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluva.

Tärkeintä sairastuessa on pysytellä kotona. Mikäli kuitenkaan työstä ei voi olla pois omalla ilmoituksella tai ei kuulu työterveyshuollon piiriin, voi testiin hakeutua saadakseen sairauslomatodistuksen.

Sähköisesti ajan voit varata tästä: LINKKI AJANVARAUKSEEN TÄSSÄ  

Lue ylempää lisätietoja ajan varaamisesta koronatestiin. Varaus täytyy tehdä sen henkilön nimissä, joka on tulossa koronatestiin. Huomaathan, että koronatestausta tehdään maanantaisin, tiistaisin ja torstaisin. Näytteenottoa ei tehdä muina päivinä. Tarkista myös, että omat tietosi ovat oikein ja tekstiviestilupa on voimassa sähköistä asiointia varten.

Ulkopaikkakuntalaisten, jotka eivät ole ennen käyttäneet terveyspalveluja Pieksämäellä, tietoja ei löydy potilastietojärjestelmästä. Tällöin koronatestiaikaa ei voi varata sähköisen järjestelmän kautta, vaan varaus on tehtävä puhelimitse.

 • Ajanvarauksen voi tehdä myös terveyskeskuksen vastaanotoilta puh. 015 788 4431 arkisin klo 8-14. Jos oireesi pahenevat ja tarvitset kiireellistä hoitoa virka-ajan ulkopuolella soita 116 117. Koronatesti on maksuton.
 • Koronanäyte otetaan ulkona Sairaalantien päässä olevan katoksen luona  lähellä helikopterikenttää. Näytteenottoon tullaan ajanvarauksella.
 • Ilta-aikaan koronatestaus suoritetaan Mikkelissä Essoten palvelujen piirissä. Ajanvarausohjeet löytyvät osoitteesta https://www.essote.fi/.

HUOM. Älä hakeudu hoitoon terveyskeskukseen ennen soittamista/ajan varaamista netissä!

Ethän varaa koronatestiä ulkomaanmatkaa varten!

Pieksämäen kaupungin järjestämät koronatestit on tarkoitettu koronaoireisille pieksämäkeläisille tai tartuntatautiviranomaisten määräyksestä oireettomalle henkilölle. Lähtö ulkomaanmatkalle ei ole lääketieteellinen peruste saada testi julkisesta terveydenhuollosta. Pieksämäen terveyskeskuksesta ei kirjoiteta todistuksia negatiivisesta koronatestistä ulkomaanmatkailua varten.

Sen sijaan tullessasi Suomeen, maahantulijan testin saat lentokentällä ja siitä 72 h päästä julkisesta terveydenhuollosta. Tässä perusteena tartuntataudin torjunta Suomessa.


Jos koronatestisi on positiivinen

Jos saat virallisessa koronatestissä käytyäsi tekstiviestin, jossa sinulla kerrotaan olevan positiivinen koronatestin tulos, toimi seuraavasti:

1. Jää kotiin omaehtoiseen eristykseen viideksi vuorokaudeksi oireiden alusta alkaen tai jos olet oireeton, testipäivästä lukien. Tartuttavuus alkaa yleensä noin kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua. Kerro sairastumisestasi sekä työ- tai opiskelupaikallesi että muille tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille.

2. Todistuksen sairastetusta taudista tai sairauslomatodistuksen saatte työterveyshuollosta tai digilääkäripalvelusta (oma.mehilainen.fi).

3. Verisuonitukosta ehkäisevän lääkityksen tarpeen arvioimiseksi ole yhteydessä terveyskeskukseen seuraavissa sinulla olevissa sairaustiloissa ja tilanteissa:

 • sinulla on yskää, kuumetta tai hengenahdistusta JA
 • raskaus tai lapsivuodeaika, aiempi verisuonitukos tai todettu perinnöllinen tai hankittu alttius tukoksille (trombofilia), aktiivinen syöpä tai syöpähoidot, 1 kk sisällä suuri leikkaus, monivamma tai hiljattainen selkäydinvamma TAI
 • vähintään kolme pienempää tukosriskiä lisäävää sairautta tai tilaa: sydän- ja verisuonitaudit, autoimmuunisairaus, liikkumattomuus, kipsihoito, klotsapiinilääkitys, leikkaus 1,5 kk sisällä, diabetes, rasvamaksa, ikä yli 60-v., lihavuus, tupakointi, naishormonilääkitys, nefroottinen syndrooma, laskimoiden vajaatoiminta tai keskuslaskimokatetri TAI
 • yli 3 vrk:n vuodelepo ja yli 60-vuoden ikä, EIKÄ
 • sinulla ole käytössä Marevania, Eliquisia, Xareltoa, Pradaxaa tai pistettävää verenohennuslääkitystä.

Virallisia eristyspäätöksiä ei enää tehdä. Jos tarvitset sairauslomatodistuksen, ole yhteydessä joko työterveyshuoltoosi tai Mehiläisen digilääkäriin (https://oma.mehilainen.fi/). Digilääkärin tekemän sairauslomatodistuksen saat vain sähköisessä muodossa Mehiläisen palveluun ja OmaKantaan, joista todistuksen voit tarvittaessa tulostaa paperille. Ennen kuin voit palata töihin, kouluun tai päiväkotiin, pitää sinulla olla vähintään yksi kuumeeton päivä ja muiden oireiden tulisi olla jo lievittymään päin. Tarvittaessa sairauslomaa voi jatkaa oireiden jatkuessa joko työterveyshuollon tai digilääkärin kautta.

Suurin osa koronavirusinfektioon sairastuneista paranee kotihoidolla. Tärkeintä on levätä, juoda riittävästi ja jaloitella välillä. Jos vointisi huononee, etkä enää pärjää kotona, soita 116117 tai hätätapauksissa 112. Muista kertoa, että sairastat koronavirusinfektiota.


Omaehtoinen karanteeni ja virallinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen.
Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin ja pysy testitulokseen asti omaehtoisessa karanteenissa välttäen kontakteja.

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin. Pieksämäellä ei pääsääntöisesti määrätä altistuneita viralliseen karanteeniin.

Kun olet omaehtoisessa tai virallisessa karanteenissa
 • sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin
 • voit mennä ulos, kunhan pidät vähintään 2 metrin välin muihin ihmisiin (sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää)
 • et voi mennä päiväkotiin tai kouluun (jos karanteenissa lapsi tai nuori)
 • pyydät apua kauppa- ja apteekkiasioihin esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta – ruokaa on mahdollista tilata myös verkkokaupasta

Lapset ja koronavirus

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Voit soittaa neuvoa terveyskeskuksen vastaanotoilta 015 7884431 tai päivystysaikojen ulkopuolella 116117.

Lasten (5-11-vuotiaat) koronarokotuksista Pieksämäellä voit lukea tästä.

Lue THL:n ohje: Lapset ja koronavirus


Tarvitsetko apua tai tukea?

Pieksämäen kaupungin palveluneuvonta: puh. 0400 855 793, pääsääntöisesti ma-to klo 9-15 ja pe klo 9-14
Perheiden palveluohjaus ti-pe klo 9-10 044 588 3457 tai 044 588 2373. Yhteydenotot perheneuvolaan ma-pe klo 12-13 044 799 5695.
Mielenterveys- ja päihdepalvelut puh. 015 788 4420 soittoaika ma-pe klo 9-11.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Aiheeseen liittyvät tiedotteet


Koronarokotukset Pieksämäellä

03.05.2022 / Ajankohtaista

ROKOTTEET Ensimmäisen koronarokotteen voivat saada kaikki yli 5-vuotiaat. Rokotteena yli 12-vuotiaille on BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote tai Modernan Spikevax-rokote. Yli 18-vuotiaat voivat saada Novavaxin Nuvaxovid -rokotteen....

Lue lisää