Korona

Kaikki kaupungin koronatiedotteet löydät täältä

Koronarokotukseen voi varata ajan sähköisesti tai puhelimitse

Tällä hetkellä ajanvaraus on avoinna seuraavasti:

Kaikki yli 16-vuotiaat, rokotteena Pfizer/Biontechin Comirnaty tai Moderna.

Niiden yli 18 vuotiaiden, jotka haluavat Moderna-rokotteen, tulee varata aika puhelimitse p.015 788 4430.

Ne alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet ensimmäisenä annoksena AstraZenecan rokotteen tulevat saamaan sovitulla tehosterokotus-ajanvarauksellaan toisen rokotteen (Moderna tai Pfizer/Biontechin Comirnaty) Aikaa ei siis tarvitse perua.

Voit varata Pieksämäellä ajan koronarokotukseen joko sähköisesti LINKKI AJANVARAUKSEEN TÄSSÄ tai puhelimitse numerosta 015 788 4430. Puhelinpalvelu on avoinna ti-pe klo 9-13 ja toimii ainoastaan takaisinsoittopalveluna.  Palvelussa voi olla ruuhkaa ja puhelua voi joutua odottamaan pari arkipäivää, puheluita ei soiteta viikonloppuisin.  

Sähköiseen ajanvaraukseen täytyy tunnistautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja varaus täytyy tehdä sen henkilön nimissä, joka on tulossa koronarokotukseen. Ajanvaraus tapahtuu samassa järjestelmässä kuin koronatestin ajanvaraus, joten huomioithan, että valitset oikean ajanvarauksen.

Rokotusten etenemisen voit katsoa täältä https://www.pieksamaki.fi/paivittyva-lista-pieksamaen-koronarokotusten-etenemisesta/

THL:n riskiryhmäjaottelun näet täältä Riskiryhmät

Epäiletkö saaneesi tartunnan?

Jos saat koronaan viittaavia oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.

Voit varata Pieksämäellä ajan koronatestiin: https://sote.easiointi.fi/pieksamaki-te/easiointi/app?lang=fi&view=  Varaus täytyy tehdä sen henkilön nimissä, joka on tulossa koronatestiin.

Ajan voi varata myös terveyskeskuksen vastaanotoilta puh. 015 788 4431 arkisin klo 8-14. Jos oireesi pahenevat ja tarvitset kiireellistä hoitoa virka-ajan ulkopuolella soita 116 117. Koronatesti on maksuton.

– Älä hakeudu hoitoon terveyskeskukseen ennen soittamista/ajan varaamista netissä!

Ethän varaa koronatestiä ulkomaanmatkaa varten!

Pieksämäen kaupungin järjestämät koronatestit on tarkoitettu koronaoireisille pieksämäkeläisille tai tartuntatautiviranomaisten määräyksestä oireettomalle henkilölle. Lähtö ulkomaanmatkalle ei ole lääketieteellinen peruste saada testi julkisesta terveydenhuollosta. Pieksämäen terveyskeskuksesta ei kirjoiteta todistuksia negatiivisesta koronatestistä ulkomaanmatkailua varten.

Sen sijaan tullessasi Suomeen, maahantulijan testin saat lentokentällä ja siitä 72 h päästä julkisesta terveydenhuollosta. Tässä perusteena tartuntataudin torjunta Suomessa.

Suojaudu koronavirukselta

– Pidä 2 metrin turvaväli

– Pese kädet, yski hihaan

– Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä

– Lataa Koronavilkku-sovellus

Koronaviruksen tilanne Suomessa ja valtakunnalliset toimintaohjeet päivittyvät  THL:n sivuille.

Etelä-Savon ajankohtaiset tiedot löydät ESSOTEn sivuilta.

Omaehtoinen karanteeni ja virallinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen.  Omaehtoista karanteenia suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta.

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Jos kyseessä on Covid-19-tauti, karanteenin pituus on yleensä 14 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.

Kun olet omaehtoisessa tai virallisessa karanteenissa, sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin.

Voit mennä ulos, kunhan pidät vähintään 2 metrin välin muihin ihmisiin. Sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Jos lapsi tai nuori on karanteenissa, hän ei saa mennä päiväkotiin tai kouluun.

Kauppa- tai apteekkiasioihin voit pyytää apua esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta. Ruokaa on mahdollista tilata verkkokaupasta.

Jos saat koronavirukseen sopivia oireita, mene koronatestiin.

Miten toimia, jos perheenjäsen on määrätty karanteeniin?

Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi töissä ja harrastuksissa.

Perheenjäsenten ei tarvitse välttää lähikontaktia karanteenissa olevaan henkilöön. Tämä johtuu siitä, että karanteeniin määrätty henkilö on ainoastaan altistunut koronavirukselle. Kaikki altistuneet eivät saa tartuntaa eivätkä näin ollen myöskään tartuta virusta eteenpäin.

Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänet testataan. Tällöin perheenjäsenten on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes testin tulos on valmistunut.

Jos testin tulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri määrää perheenjäsenet karanteeniin. Jos testin tulos on negatiivinen, perheenjäsenet voivat jatkaa normaalia elämää.

Lapset ja koronavirus

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Voit soittaa neuvoa terveyskeskuksen vastaanotoilta 015 7884431 tai päivystysaikojen ulkopuolella 116117.

Lue THL:n ohje Lapset ja koronavirus

Jos perheenjäsenesi sairastuu

Jos perheenjäsenesi sairastuu hengitystieinfektioon, voivat muut perheenjäsenet mennä töihin tai päiväkotiin. Sairaana ei töihin tai päiväkotiin luonnollisesti pidä mennä.

Tarvitsetko apua tai tukea?

Pieksämäen kaupungin palveluneuvonta: puh. 0400 855 793, pääsääntöisesti ma-to klo 9-15 ja pe klo 9-14

Perheiden palveluohjaus ti-pe klo 9-10 044 588 3457 tai 044 588 2373. Yhteydenotot perheneuvolaan ma-pe klo 12-13 044 799 5695.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut puh. 015 788 4420 soittoaika ma-pe klo 9-11.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Aiheeseen liittyvät tiedotteet