Korona

Kaikki kaupungin koronatiedotteet löydät täältä

Yleistä

Ajan ensimmäiseen tai toiseen rokotukseen voivat varata kaikki yli 12-vuotiaat, rokotteena BioNTech-Pfizerin Comirnaty-rokote tai Modernan Spikevax-rokote.

Katso : THL:n ohjeistus kolmannesta koronarokotteesta.

Rokotukset etenevät edelleen ikäjärjestyksessä vanhemmasta nuorempaan, sillä ikä on merkittävä riskitekijä vakavalle koronavirustaudille. Tällä hetkellä kolmatta rokotusta annetaan 18-59 vuotiaille vähintään 4kk toisesta annoksesta, yli 60-vuotiaille sekä 18-vuotiaille riskiryhmäläisille 3kk toisesta annoksesta ja 12 vuotta täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastaville vähintään 2kk toisesta annoksesta. Rokotuksen voi saada rokotustapahtumissa tai varaamalla ajan. Oikeus kolmanteen rokotukseen tarkistetaan rokotuksen yhteydessä.

Suojaudu koronavirukselta

 • Pidä 2 metrin turvaväli
 • Pese kädet, yski hihaan
 • Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä
 • Lataa Koronavilkku-sovellus

Koronaviruksen tilanne Suomessa ja valtakunnalliset toimintaohjeet päivittyvät  THL:n sivuille.
Etelä-Savon ajankohtaiset tiedot löydät ESSOTEn sivuilta.


Ajanvaraus koronarokotukseen

Annosvälit

1. rokoteannos yli 12 vuotiaille. 5-11-vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien rokotuksista voit lukea tästä.
2. rokoteannos vähintään 6 viikkoa ensimmäisestä annoksesta
3. rokoteannos 18-59 vuotiaille vähintään 4kk toisesta annoksesta, yli 60-vuotiaille sekä 18-vuotiaille riskiryhmäläisille 3kk toisesta annoksesta ja 12 vuotta täyttäneille vakavaa immuunipuutosta sairastaville vähintään 2kk toisesta annoksesta.
4. rokoteannos voidaan antaa vain vakavasti immuunipuutteiselle henkilölle. Tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3-4 kk.

Sähköisesti ajan voit varata tästä: LINKKI AJANVARAUKSEEN TÄSSÄ  

Ajanvaraus tapahtuu samassa järjestelmässä kuin koronatestin ajanvaraus, joten huomioithan, että valitset oikean ajanvarauksen. Sähköiseen ajanvaraukseen täytyy tunnistautua pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella ja varaus täytyy tehdä sen henkilön nimissä, joka on tulossa koronarokotukseen. Jos sinulla on puolesta asioinnin lupa esim. yli 12-vuotiaalle, voit valita kirjauduttuasi palveluun oikeasta yläkulmasta nimesi kohdalta klikkaamalla sen henkilön nimen, jonka puolesta asioit.

Puhelimitse p.015 788 4430. Puhelinpalvelu on avoinna ti-pe klo 9-13 ja toimii ainoastaan takaisinsoittopalveluna. 

Niiden henkilöiden, joilla ei ole henkilökohtaisia pankkitunnuksia tai puolesta asioinnin lupaa ajan varaamiseen netistä, tulee varata aika puhelimitse Palvelussa voi olla ruuhkaa ja puhelua voi joutua odottamaan useita päiviä, puheluita ei soiteta viikonloppuisin.

Lisää rokotuksista voit lukea täältä: https://www.pieksamaki.fi/koronarokotukset-pieksamaella/. Täältä löydät mm. walk in -tapahtumat.


Altistumispaikat ja rokotusten eteneminen


Epäiletkö saaneesi tartunnan?

Mene koronatestiin, jos saat koronaan viittaavia oireita, vaikka olisit saanut täyden koronarokotesarjan, ja pysy muuten kotona.

Sähköisesti ajan voit varata tästä: LINKKI AJANVARAUKSEEN TÄSSÄ  

Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli on tieto altistumisesta sekä koronataudin oireita. Myös täyden rokotesarjan saaneet voivat sairastua ja levittää tautia, joten jos saat koronavirukseen sopivia oireita, on syytä hakeutua koronatestiin. Myös lapset ja nuoret suositellaan testattavaksi, jos on koronatautiin sopivia oireita tai tieto altistumisesta. Koronatartuntoja on todettu myös päiväkoti-ikäisillä sekä sitä vanhemmilla lapsilla.

Lue ylempää lisätietoja ajan varaamisesta koronatestiin. Varaus täytyy tehdä sen henkilön nimissä, joka on tulossa koronatestiin.

Ulkopaikkakuntalaisten, jotka eivät ole ennen käyttäneet terveyspalveluja Pieksämäellä, tietoja ei löydy potilastietojärjestelmästä. Tällöin koronatestiaikaa ei voi varata sähköisen järjestelmän kautta, vaan varaus on tehtävä puhelimitse. 

 • Ajanvarauksen voi tehdä myös terveyskeskuksen vastaanotoilta puh. 015 788 4431 arkisin klo 8-14. Jos oireesi pahenevat ja tarvitset kiireellistä hoitoa virka-ajan ulkopuolella soita 116 117. Koronatesti on maksuton.
 • Koronanäyte otetaan ulkona Sairaalantien päässä olevan katoksen luona  lähellä helikopterikenttää. Näytteenottoon tullaan ajanvarauksella.
 • Ilta-aikaan koronatestaus suoritetaan Mikkelissä Essoten palvelujen piirissä. Ajanvarausohjeet löytyvät osoitteesta https://www.essote.fi/.

HUOM. Älä hakeudu hoitoon terveyskeskukseen ennen soittamista/ajan varaamista netissä!

Ethän varaa koronatestiä ulkomaanmatkaa varten!

Pieksämäen kaupungin järjestämät koronatestit on tarkoitettu koronaoireisille pieksämäkeläisille tai tartuntatautiviranomaisten määräyksestä oireettomalle henkilölle. Lähtö ulkomaanmatkalle ei ole lääketieteellinen peruste saada testi julkisesta terveydenhuollosta. Pieksämäen terveyskeskuksesta ei kirjoiteta todistuksia negatiivisesta koronatestistä ulkomaanmatkailua varten.

Sen sijaan tullessasi Suomeen, maahantulijan testin saat lentokentällä ja siitä 72 h päästä julkisesta terveydenhuollosta. Tässä perusteena tartuntataudin torjunta Suomessa.


Omaehtoinen karanteeni ja virallinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen.
Omaehtoista karanteenia suositellaan esimerkiksi henkilölle, joka tulee Suomeen korkean koronailmaantuvuuden maasta

Virallinen karanteeni on tartuntatautilääkärin viranomaispäätös. Tartuntatautilääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin, jos tämä on altistunut yleisvaaralliselle tartuntataudille. Jos kyseessä on Covid-19-tauti, karanteenin pituus on yleensä 10 päivää. Virallista karanteenia ei voi lyhentää koronatesteillä.

Kun olet omaehtoisessa tai virallisessa karanteenissa
 • sinun pitää välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin
 • voit mennä ulos, kunhan pidät vähintään 2 metrin välin muihin ihmisiin (sen sijaan et saa mennä esimerkiksi työhön, kauppaan, apteekkiin, harrastuksiin tai yleisötilaisuuksiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää)
 • et voi mennä päiväkotiin tai kouluun (jos karanteenissa lapsi tai nuori)
 • pyydät apua kauppa- ja apteekkiasioihin esimerkiksi ystäviltä tai sukulaisilta – ruokaa on mahdollista tilata myös verkkokaupasta
 • ja saat koronavirukseen sopivia oireita, mene koronatestiin

 

Miten toimia, jos perheenjäsen on määrätty karanteeniin?
 • Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronatartuntaa, muut perheenjäsenet voivat jatkaa elämäänsä normaalisti. He voivat käydä esimerkiksi töissä ja harrastuksissa.
 • Perheenjäsenten ei tarvitse välttää lähikontaktia karanteenissa olevaan henkilöön. Tämä johtuu siitä, että karanteeniin määrätty henkilö on ainoastaan altistunut koronavirukselle. Kaikki altistuneet eivät saa tartuntaa eivätkä näin ollen myöskään tartuta virusta eteenpäin.
 • Jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla, hänet testataan. Tällöin perheenjäsenten on suositeltavaa jäädä omaehtoiseen karanteeniin, kunnes testin tulos on valmistunut.
 • Jos testin tulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri määrää perheenjäsenet karanteeniin. Jos testin tulos on negatiivinen, perheenjäsenet voivat jatkaa normaalia elämää.

Lapset ja koronavirus

Kun huoltaja toteaa, että lapsella on koronavirukseen sopivia oireita, lapsi ei saa mennä kouluun tai varhaiskasvatukseen. Lapsi pitää viedä testiin, jos hänellä on huoltajan tai terveydenhuollon ammattilaisen arvion mukaan koronavirusinfektioon sopivia oireita. Voit soittaa neuvoa terveyskeskuksen vastaanotoilta 015 7884431 tai päivystysaikojen ulkopuolella 116117.

Lue THL:n ohje Lapset ja koronavirus


Jos perheenjäsenesi sairastuu

Jos perheenjäsenesi sairastuu hengitystieinfektioon, voivat muut perheenjäsenet mennä töihin tai päiväkotiin. Sairaana ei töihin tai päiväkotiin luonnollisesti pidä mennä.


Tarvitsetko apua tai tukea?

Pieksämäen kaupungin palveluneuvonta: puh. 0400 855 793, pääsääntöisesti ma-to klo 9-15 ja pe klo 9-14

Perheiden palveluohjaus ti-pe klo 9-10 044 588 3457 tai 044 588 2373. Yhteydenotot perheneuvolaan ma-pe klo 12-13 044 799 5695.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut puh. 015 788 4420 soittoaika ma-pe klo 9-11.

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Aiheeseen liittyvät tiedotteet


Pieksämäellä on todettu 11 uutta koronatartuntaa

19.01.2022 / Ajankohtaista

Pieksämäellä on todettu edellisen tiedotteen jälkeen 11 uutta koronatartuntaa. Essoten alueella tartuntojen määrä näyttää edelleen kasvavan eikä epidemia-aallon huippua ole todennäköisesti vielä Etelä-Savossa nähty, kertoo...

Lue lisää