Koronatilanne on Pieksämäellä rauhallinen – Essoten alueella tartuntamäärät edelleen korkeita

Pieksämäellä ei ole todettu uusia tartuntoja keskiviikkona tiedotettujen jälkeen. Tänään 26.11. on tullut tietoon, että Esedun Pieksämäen toimipaikassa on voinut altistua koronavirukselle. Mahdollisiin altistuneisiin ollaan yhteydessä mahdollisimman pian. Altistumiset ovat tapahtuneet paikkakunnan ulkopuolisen henkilön sairastumisesta.

Essoten alueella tautitilanne on hankala jo neljättä viikkoa peräkkäin. Tartuntamäärät ovat pysyneet korkealla ja voimassa on vahva maskisuositus. Tilannetta tarkastellaan uudelleen ensi viikon koronanyrkissä.

Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä kertoo, että sairaalahoitoon on päätynyt rokottamattomia ja myös nuoria. Alueellinen testaussuositus koskeekin laajasti kaikkia oireisia rokotetaustasta riippumatta. Koronatestiin tulee hakeutua heti koronaan viittaavien oireiden ilmaantuessa. Oireettomienkin tulee käyttää harkintaa, jos on aikeissa osallistua tapahtumiin, kuten pikkujouluihin. Etenkin, jos samassa taloudessa on altistuneita tai karanteenissa olevia, on oireettomien perheenjäsentenkin syytä muistaa infektion mahdollisuus.

Koska joulukauteen liittyy paljon tapahtumia, juhlia ja pikkujouluja, on tässä kohtaa hyvä suositella kaupoista ja apteekeista saatavia kotitestejä. Niillä oireetonkin voi saada melko varman varmistuksen tartuttamattomuudestaan ennen tapahtumiin osallistumista. Ja tietenkin tapahtumiin osallistutaan vain terveenä, Seppälä jatkaa.

Kattava ohjeistus kotitestien käytöstä löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen nettisivuilta (https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19/oireet-ja-hoito-koronavirus/koronavirustestit/koronaviruksen-kotitestit).

Pahimmillaan meillä voi olla edessä terveydenhuollon kantokyvyn kannalta hyvin haastava vuodenvaihde ja talvi, jos koronatartunnat eivät käänny laskuun ja yhtä aikaa jyllää influenssa epidemia. Rokotesuojat kannattaa nyt hoitaa kuntoon molempien tautien osalta. Pieksämäellä tiedot koronarokotteen ajanvarauksesta löytyvät osoitteesta https://www.pieksamaki.fi/korona/. Vapaita rokotusaikoja avataan lisää heti kun saadaan ajat järjestettyä.

Huolellinen käsihygienia sekä maskin käyttö tilaisuuksissa, joissa on paljon ihmisiä pienissä tiloissa, auttaa ehkäisemään viruksien leviämistä.