Koronatilanne Pieksämäellä edelleen rauhallinen

Pieksämäen koronatilanne on rauhallinen. Tällä viikolla on todettu yksi uusi tartunta, joka liittyy jo tiedossa oleviin tartuntaketjuihin. Henkilö on ollut karanteenissa edeltävästi. Koronavirus leviää tällä hetkellä erityisesti nuorten keskuudessa.
Vaikka tartuntoja on koko Essoten alueella paljon, niin Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdströmin arvion mukaan ollaan yhä epidemian perusvaiheessa.
 
– Jos katsoisi vain koronaan sairastuneiden määrää, niin tilanne viittaisi taudin kiihtymisvaiheeseen. Mutta jos katsotaan kokonaistilanne, olemme vielä perusvaiheessa. Tartuntaketjun ovat hallinnassa ja kaikki tartunnat on pystytty jäljittämään. Jos ilmenee sellaisia tartuntoja, joita emme pysty jäljittämään, niin olemme kiihtymisvaiheessa. Siinä vaiheessa mm. laajennamme suositusta maskien käytöstä, Gärdström sanoo.
 
– Viikonloppu ja ensi viikon alkupuoli kertovat paljon siitä, onko viimeisimmästä tartuntaryppäästä tautia päässyt leviämään väestössä laajemmin. Toistaiseksi tähän ei ole ollut viitteitä, mutta taudin itämisaika merkittävimmistä altistuksista on vielä menossa, kertoo Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä.
 
Maskisuositus on Essoten alueella voimassa aiemmin annetun ohjeen mukaisesti eli maskeja suositellaan käytettäväksi seuraavissa tilanteissa:
 
– Joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää.
– Koronavirustestiin hakeutuvat henkilöt matkalla näytteenottoon ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella (esim. päivystykseen hakeutuminen).
– Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
– Julkisissa sisätiloissa ja yleisötilaisuuksissa, joissa lähikontakteja ei voida välttää.
 
Ehkäistään myös jatkossa koronaa muistamalla hyvä käsihygienia ja turvavälit niihin, jotka eivät kuulu samaan talouteen.