Pieksämäellä koronatartuntojen suhteen tilanne ennallaan, tilojen terveysturvallista käyttöä koskeva päätös kumottiin Essoten alueella

Pieksämäellä koronatartuntojen tilanne on pysynyt ennallaan – tartuntamäärät ovat edelleen korkealla.

Huomaathan, että mikäli olet saanut positiivisen koronatestituloksen, et voi todentaa taudista parantumista koronatesteillä. Testit voivat edelleen näyttää positiivista tulosta jopa 3-4 kk sairastamisen jälkeen. Älä siis hakeudu tässä tilanteessa myöskään viralliseen koronatestiin ilman terveydenhuollon konsultointia.

Pieksämäellä ei anneta virallisia eristyspäätöksiä, vaan mikäli tarvitset sairauslomatodistuksen, ole yhteydessä joko työterveyshuoltoosi tai Mehiläisen digilääkäriin verkkosivujen kautta (https://oma.mehilainen.fi/). Älä siis ole yhteydessä Pieksämäen Mehiläisen toimipisteeseen, vaan hyödynnä digilääkäriasioissa Mehiläisen digiklinikkaa. Lisää ohjeita löydät osoitteesta https://www.pieksamaki.fi/korona/.

Mikäli huomaat koronaan viittaavia oireita viikonloppuna, voit lieväoireisena eristäytyä kotiin ja varata testiajan seuraavaksi arkipäiväksi Pieksämäelle. Huomaathan myös, että ohjeissa ja saapuvissa tekstiviesteissä on eroja, mikäli olet käynyt testissä Essoten puolella.

Itä-Suomen aluehallintovirasto kumosi tilojen terveysturvallista käyttöä edellyttävän päätöksen Essoten kuntien alueella

Essoten alueella voimassa ollut tilojen terveysturvallista käyttöä edellyttävä määräys on kumottu 14.3.2022. Tällä hetkellä alueella ei ole voimassa aluehallintoviraston asettamia rajoituspäätöksiä.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Emma-Lotta Kinnusen mukaan sairaanhoitopiiriltä saadun lausunnon mukaan tapausmäärät alueella ovat korkeita, mutta ne eivät ole merkittävästi kasvaneet viimeisten viikkojen aikana. Epidemiahuippu alueella on Essoten asiantuntija-arvion mukaan saavutettu.

Rajoitusten poistuessa korostuu jokaisen kansalaisen oma vastuullinen toiminta ja edelleen tärkeitä keinoja taudin leviämisen estämisessä ovat turvavälit, kasvomaskin käyttö ja hyvä käsihygienia. Oman kunnan sairaanhoitopiirin antamia suosituksia on suositeltavaa seurata ja noudattaa, korostaa Itä-Suomen aluehallintoviraston aluehallintoylilääkäri Sami Remes.

Suomessa on edelleen voimassa 30.6.2022 asti yleisiä hygieniavaatimuksia koskeva tartuntatautilain pykälä. Tiloista vastaavien toimijoiden on terveysturvallisuuden parantamiseksi tehostettava tilojen ja pintojen puhdistamista, järjestettävä oleskelu tiloissa mahdollisimman väljästi toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen sekä järjestettävä asiakkaille ja osallistujille mahdollisuus käsien puhdistamiseen sekä annettava toimintaohjeet esimerkiksi riittävän etäisyyden ylläpitämisestä.