Pieksämäellä on todettu tiistain jälkeen yksi uusi koronatartunta, henkilö oli jo edeltävästi karanteenissa. Kolmannen rokotuksen ajanvaraus alkaa vakavasta immuunipuutteesta kärsiville.

Edellisen tiedotteen jälkeen Pieksämäellä on todettu yksi uusi koronatartunta. Sairastunut henkilö on ollut jo karanteenissa, joten julkisia altistumispaikkoja ei ole.

Tällä viikolla tartuntoja on todettu yhteensä viisi ja karanteenissa on noin 30 henkilöä. Tautia on siis edelleen liikkeellä myös Pieksämäellä ja tauti tarttuu herkästi. Edelleen turvaväleistä huolehtiminen, huolellinen käsihygienia sekä maskin käyttö, mikäli turvavälien pitäminen on hankalaa, ovat parhaita keinoja välttyä tartunnalta.

Koronatestiin tulee hakeutua, mikäli on tieto altistumisesta sekä koronataudin oireita. Aikuisen täyden rokotussarjan vähintään viikko aiemmin saaneen perusterveen aikuisen ei tarvitse mennä testiin lievissä oireissa, ellei tulosta tarvita työnantajalle. Flunssaa voi sairastaa kotona noudattaen työnantajan tai oppilaitoksen ohjeita sekä kontakteja välttäen.

Alle 12-vuotias voi pääsääntöisesti sairastaa kotona flunssaa ilman testausta, ellei ole altistunut tiettävästi koronapositiiviselle henkilölle tai perheessä ole rokottamattomia 16 vuotta täyttäneitä tai immuunipuutteisia. Lapsi voi palata kouluun tai varhaiskasvatukseen, kun on selvästi paranemassa, VAIKKA jotain lieviä oireita vielä olisi jäljellä (pientä nuhaa tai yskää). Karanteeniin ei aseteta välttämättä koko luokkaa, vaan ainoastaan tosiasiallisesti positiivisen henkilön kanssa lähikontaktissa olleet.

Meillä rokotuskattavuus on hyvällä tasolla, kaksi rokoteannosta yli 12-vuotiaista on saanut reilu 66 % väestöstä (https://sampo.thl.fi/pivot/prod/fi/vaccreg/cov19cov/summary_cov19ageareacov?alue_0=518362&alue_1=518306&alue_2=184435&kattavuus_0=measure%2FCOVCOV#). Kolmas rokotus annetaan vakavasta immuunipuutteesta kärsiville henkilöille, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kaksi kuukautta. Lisäksi kolmas rokoteannos annetaan lyhyellä annosvälillä (3-5 vko) kaksi ensimmäistä rokoteannosta saaneille, kun toisesta rokotteesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Jälkimmäinen ei koske kuitenkaan alle 30-vuotiaita miehiä.

Ajanvaraus tapahtuu joko sähköisesti osoitteessa https://sote.easiointi.fi/pieksamaki-te/easiointi/app?lang=fi&view= tai puhelimitse numerosta 015 788 4430. Numero on auki tiistaista perjantaihin klo 9-13 ja toimii takaisin soittona. Tarkat ohjeet löytyvät osoitteesta www.pieksamaki.fi/korona.