Pieksämäellä positiivisen koronatestituloksen saaneita ei pääsääntöisesti määrätä enää viralliseen eristykseen

Positiivisen koronatestituloksen saaneille tiedotetaan positiivisesta tuloksesta tekstiviestillä. Yhteydenottoja ei enää tehdä puhelimitse, ellei terveydenhuollon ammattilainen katso sitä syystä tai toisesta tarpeelliseksi. Positiivisen testituloksen jälkeen tulee jäädä kotiin eristykseen viideksi vuorokaudeksi oireiden alusta alkaen tai mikäli henkilö on oireeton, testipäivästä lukien. Tartuttavuus alkaa yleensä noin kaksi vuorokautta ennen oireiden alkua ja on suurimmillaan ensimmäisinä oirepäivinä. Sairastumisesta tulee kertoa työ- tai opiskelupaikalle sekä muille tartuttavuusaikana tapaamillesi ihmisille, jotta he osaavat jäädä kotiin mahdollisten oireiden alkaessa. Altistuneille perheenjäsenille on suosituksena jäädä etätöihin, etäkouluun tai pois päivähoidosta. Altistuneiden oireisten olisi hyvä käydä itsekin testissä.

Virallisia eristyspäätöksiä ei enää tehdä. Jos tarvitsee sairauslomatodistuksen, tulee olla yhteydessä joko työterveyshuoltoon tai Mehiläisen digilääkäriin (https://oma.mehilainen.fi/). Digilääkärin tekemän sairauslomatodistuksen saa vain sähköisessä muodossa Mehiläisen palveluun ja OmaKantaan, joista todistuksen voi tarvittaessa tulostaa paperille. Ennen kuin voi palata töihin, kouluun tai päiväkotiin, pitää olla vähintään yksi kuumeeton päivä ja muiden oireiden tulisi olla jo lievittymään päin. Tarvittaessa sairauslomaa voi jatkaa oireiden jatkuessa joko työterveyshuollon tai digilääkärin kautta.

Koronavirusinfektioon liittyy lisääntynyt riski saada verisuonitukoksia. Jos on raskaana tai riski saada tukoksia on lisääntynyt muun syyn vuoksi, eikä sinulla ole käytössä verenohennuslääkettä, ota yhteyttä hoitavaan lääkäriisi tukoksenestolääkityksen tarpeen arvioimiseksi.

Suurin osa koronavirusinfektioon sairastuneista paranee kotihoidolla. Tärkeintä on levätä, juoda riittävästi ja jaloitella välillä. Jos vointi huononee soita 116117 tai hätätapauksissa 112. On tärkeää mainita, että sairastaa koronavirusinfektiota.

Essoten koronanyrkki jatkoi suosituksia

Tiistaina kokoontunut Etelä-Savon alueellinen koronakoordinaatioryhmä arvioi alueen tilannetta. Tartunnat ovat edelleen kasvussa, mutta alueiden välisiä eroja ei pystytä enää erilaisten testauskäytäntöjen vuoksi vertailemaan.

Aluehallintoviraston koronarajoituksille ei ole perusteita, koska alueen rokotekattavuus on korkea. Voimassa on asiakas- ja yleisötilojen terveysturvalliseen käyttöön liittyvät rajoitukset 6.3.2022 asti. Tähän Essote aikoo esittää vielä jatkoa.

Kaksi viikkoa sitten asetettuja alueellisia suosituksia päädyttiin jatkamaan 13.3.2022 saakka. Essoten alueella suositellaan edelleen

  • enintään viiden hengen kokoontumisia, jolla tarkoitetaan pysyttelyä oman, enintään viiden hengen porukassa tapahtumissa ja tilaisuuksissa
  • laajaa etätyötä Mikkelin, Juvan, Mäntyharjun ja Pieksämäen seuduilla
  • sekä terveydenhuollon ryhmätoimintojen tauollapitoa.

Lomakausi lisää liikkuvuutta, joten suosituksia on edelleen järkevää noudattaa ja kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikissa kodin ulkopuolisissa tiloissa.