Korona

Pieksämäellä yksi uusi koronatartunta, kaupungissa voimassa Essoten rajoitustoimenpiteet

Pieksämäellä on edellisen tiedotteen jälkeen todettu yksi uusi koronavirustartunta. Tartunta on perheensisäinen ja henkilö oli karanteenissa jo edeltävästi.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalveluiden koronalääkäreiden mukaan testeissä kävijöiden määrät ovat edelleen pysyneet huolestuttavan matalina. Esimerkiksi torstaina alueella testattiin 194 näytettä, kun ennen joulunpyhiä määrät olivat jopa 400-600 testin luokkaa.

– Joulunaikaan moni on matkustellut tai sukulaisia ja tuttavia on käynyt kylässä alueella. Puolittuneet testausmäärät luovat epävarmuutta tilannekuvaamme. Testeihin on syytä hakeutua pientenkin oireiden vuoksi, kehottaa Essoten pandemiapäällikkö Hans Gärdström.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut antoivat eilen uusia, aiempaa hieman löyhempiä kiihtymisvaiheen koronarajoituksia ja –suosituksia ajalle 11.-22.1.2021. Pieksämäen kaupungin valmiusryhmä kokoontui tänään ja päätti, että Pieksämäellä toimitaan Essoten ohjeistuksen mukaisesti.

Alla jo eilen julkaistut Essoten ohjeet, joihin on täsmennetty muutamaa Pieksämäen toimipaikkakohtaista tietoa.

Yleisötilaisuudet

– Yleisötilaisuuksia suositellaan vältettäväksi.  Tilaisuuksia voi kuitenkin järjestää alla olevat rajoitukset huomioiden:

– osallistujien määrä rajataan korkeintaan 20 henkilöön

– osallistujat käyttävät maskeja koko tilaisuuden ajan

– tilaisuudessa huomioidaan turvavälit

– ruoka- tai juomatarjoilua ei järjestetä

– Julkisissa sisätiloissa sekä museoissa ja teattereissa yleisömäärä suositellaan rajattavaksi 20 henkilöön. Tämä koskee Pieksämäellä muun muassa kulttuurikeskus Poleenia, Veturitoria, nuorisotiloja sekä järjestötaloa.

Julkisten tilojen käyttö

– Julkisissa ja yksityisissä sisäliikuntatiloissa suositellaan rajaamaan samassa sisätilassa olevien henkilöiden määrä korkeintaan 20 henkilöön. Suuremmissa tiloissa (mm. uimahallit) rajoitus koskee pukutiloja ja kuntosalitiloja. Pieksämäellä uimahalli avataan maanantaina 11.1.

– Sisähuvipuistoissa suositellaan korkeintaan 20 henkilöä sisälle samanaikaisesti samaan tilaan turvavälit säilyttäen 22.1. asti.

Alueen väestö

– Kasvomaskia tulee käyttää kaikkialla kodin ulkopuolella, missä on lähikontakteja.

– Turvavälejä ja hygieniaohjeistuksia tulee noudattaa tehostetusti koko alueella.

Harrastustoiminta

– Aikuisten joukkueurheilun ja kontakti- ja kamppailulajien harrastustoiminta suositellaan tauotettavaksi, jos turvavälejä ei voida säilyttää. Kuitenkin SM-tason ja ammattitason urheilun osalta toiminnot voivat jatkua normaalisti. Pieksämäellä julkisissa sisäliikuntatiloissa aikuisten ryhmäliikuntatoiminta määrätään tauotettavaksi 22.1.2021 saakka.

– Alle 18-vuotiaiden harrastetoiminta turvataan huomioiden yleiset aiemmat turvallisuusohjeet ja siten että saattajien lähikontakti on vältettävissä. Lasten ja nuorten harrastusryhmät voivat täten myös Pieksämäellä käynnistää toimintansa.

– Nuorisotiloissa suositellaan rajaamaan henkilömäärä siten että turvavälejä voidaan saavuttaa ja siten, että turvavälit säilyvät ja yli 15-vuotiaat käyttävät kaikissa kontakteissa maskeja. Pieksämäellä nuorisotilat ja ohjaamo Pientare avaavat ovensa maanantaina 11.1.

Oppilaitokset ja opetuksen järjestäminen
Pieksämäellä kaikki oppilaitokset ovat lähiopetuksessa.

– Peruskoulujen lähiopetus turvataan, mutta kouluepidemiaan liittyviin tilanteisiin reagoidaan nopeasti ja tarvittaessa ryhdytään alueellisin rajoituksiin yhteistyössä sivistystoimen edustajien kanssa.

– Toisen asteen opetus jatkuu lähiopetuksena. Siellä sekä oppilaat että henkilökunta noudattavat kaikkia tartuntojen torjumiseksi annettuja ohjeita ja käyttävät kasvomaskeja.

– Korkeakouluissa (yliopistot, ammattikorkeakoulut), aikuisten taiteen perusopetuksessa, vapaan sivistystyön ja aikuisten perusopetuksessa suositellaan kasvomaskeja kaikissa tilanteissa.  Seutuopiston kevätkausi käynnistyy ma 11.1.2021 opinto-ohjelman mukaisesti lukuun ottamatta yli 18-vuotiaiden tanssi- ja liikuntaryhmiä, joiden opetus käynnistyy 23.1.

Sosiaali- ja terveydenhuollon julkiset ja yksityiset palveluntuottajat

– Vierailurajoitukset hoitoyksiköihin, palvelutaloihin suositellaan tehtäväksi siten, että vain välttämättömät vierailut toteutuvat. Läheisillä on kuitenkin aina oikeus vierailuun turvatoimenpiteiden (maski, turvavälit ym.) myötä, jos yksikössä ei ole koronatapauksia.

Työnantajat ja työntekijät

– Suositellaan siirryttäväksi etätyöhön niissä työtehtävissä, joissa se on mahdollista. Pieksämäen kaupungin henkilöstöllä on etätyösuositus tammikuun loppuun asti.

– Suositellaan kasvomaskien käyttöä työpaikoilla, joissa työskentelee useita henkilöitä sekä tehtävissä, joissa ei voida välttää lähikontakteja (esim. parturit/kampaajat, hoitolat, asiakaspalvelutyö).