Korona

Pieksämäki on siirtynyt leviämisvaiheeseen – kaupunki asettaa uusia rajoituksia

Eilisen (6.12.) jälkeen on ilmoitettu 9 uudesta tartunnasta Pieksämäellä. Tartuntojen lähde on selvillä, mutta altistuneiden selvitys on edelleen kesken.

Valona vanhuspalveluiden asumisyksikössä yhteensä 15 hoitajaa on saanut koronatartunnan ja tänään on todettu tartunta myös kolmella iäkkäällä asukkaalla. Korona on päässyt leviämään yksikössä huolimatta asianmukaisista suojaustoimista.

Koronatilanne Pieksämäellä on pahentunut nopeasti ja tartuntoja todettiin pelkästään viikonlopun 4.-6.12. aikana 25 kappaletta. Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelut linjaa, että Pieksämäen kaupunki on nyt koronaviruksen leviämisvaiheessa ja on aiheellista ottaa käyttöön tiukempia suositus- ja rajoitustoimia.

Leviämisvaiheessa ollaan, jos tartunnat leviävät alueellisesti tai laajemmin niin, että niitä on yli 18-50 per 100 000 asukasta kahden viikon tarkastelujaksolla. Leviämisvaiheen määritelmään kuuluu myös, että tartunnat lisääntyvät päivittäin kymmenellä prosentilla, ja että vain alle puolet tartuntalähteistä saadaan jäljitettyä. Samalla sairaalahoidon ja tehohoidon tarve kasvaa voimakkaasti.

Tartuntatautilain 58 §:n mukaan, kun laajaa tartunnan vaaraa aiheuttava yleisvaarallinen tai yleisvaaralliseksi perustellusti epäilty tartuntatauti on todettu tai sen esiintyminen on perustellusti odotettavissa, kunnan tartuntatautien torjunnasta vastaava viranomainen voi päättää alueellaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköiden, oppilaitosten, päiväkotien, asuntojen tai vastaavien tilojen sulkemisesta sekä yleisten kokousten tai yleisötilaisuuksien kieltämisestä. Pieksämäellä tämä viranomainen on perusturvalautakunta.

Pieksämäen kaupungin perusturvalautakunta kieltää sekä sisällä että ulkona järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 10 henkeä. Kielto on voimassa 7.-14.12.2020. Myös yksityistilaisuuksia suositellaan kokonaan vältettäväksi. Jos tilaisuus painavista perusteista (esim. hautajaiset) järjestetään, osallistujien määrä tulisi rajata 10 henkilöön. Osallistujien tulisi käyttää maskeja koko tilaisuuden ajan ja turvavälit tulisi huomioida. Ruoka- tai juomatarjoiluja ei tulisi järjestää näissä tilaisuuksissa.

Lisäksi Pieksämäen kaupungin palveluihin tulee muutoksia ajalle 7.-14.12.2020:

-Kulttuurikeskus Poleeni suljetaan

-Kirjastot suljetaan

-Nuorisotilat suljetaan

-Ohjaamo Pientare suljetaan

-Veturitori ja Joulumaa suljetaan

-Liikuntatilat suljetaan kaikilta harrastajaryhmiltä

-Jäähalli suljetaan kaikilta

-Kaikki lasten harrastustoiminta pysäytetään

-Latomon ja Kanttilan palvelupisteet suljetaan

Ravitsemisliiketoimintaa koskevista rajoituksista päättää valtioneuvosto, joka antaa rajoituksista asetuksen. Essotesta suositellaankin, että ravintolat Pieksämäellä noudattaisivat jo leviämisvaiheen rajoituksia, vaikka virallista päätöstä ei ole.  –Suosittelemme ravintoloille hetkellistä siirtymistä täysin take away -palveluun, sanoo Essoten terveyspalveluiden johtaja Santeri Seppälä.

-Nyt viimeistään on aika rajata omat sosiaaliset kontaktit minimiin, jotta saadaan Pieksämäen tautitilanne rauhoitettua, toteaa Pieksämäen vt. johtava ylilääkäri Aino Rubini. – Tämä on erityisesti meidän aikuisten vastuulla.

Opetus- ja kulttuuriministeriö sekä THL ovat antaneet suosituksia siitä, kuinka opetus ja varhaiskasvatus tulisi järjestää koronaepidemian eri tasoilla. Leviämisvaiheen ohjeistus on, että peruskouluja lukuun ottamatta kaikki oppilaitokset voivat harkintansa mukaan siirtyä kokonaan etäopetukseen. Tähän ohjeistukseen nojaten myös Pieksämäellä perusopetus siirretään etäopetukseen vain erityisen raskauttavista syistä.

Harjun koulussa on viime viikon alusta lähtien ollut kaksi luokkaa karanteenissa. Tämän lisäksi Kontiopuiston koulussa asetettiin viikonlopun aikana kaksi ryhmää karanteeniin. Molempiin tapauksiin liittyen myös koulujen henkilökuntaa on määrätty karanteeniin. Tartuntojen selvitysten perusteella tartuntoja ei oleteta saadun koulun sisältä, vaan lähteet ovat vapaa-ajalla. Viime viikolla Harjun koulun koko henkilökunta testattiin ja näissä testauksissa ei löytynyt tartuntoja. Tämänhetkiset karanteenit näyttävät tältä pohjalta toistaiseksi riittäviltä. Kertyneen kokemuksen mukaan kouluihin liittyvissä karanteeneissa uusia tartuntoja ilmenee karanteeniin määrätyillä vain vähän.

Muissa peruskouluissa tilanne on vakaa.  Tartuntaketjuja ja tilanteen etenemistä seurataan koulujen suhteen erityisen tarkasti ja muutoksia tehdään tarvittaessa nopealla aikataululla. Mikäli tilanne pahenee ja koulujen siirtyminen etäopetukseen tulee ajankohtaiseksi, jää lähiopetukseen silti 1-3 –luokkien oppilaat, sekä erityisen tuen, pidennetyn oppivelvollisuuden ja perusopetuksen valmistavan opetuksen oppilaat.