Sotaa pakenevia henkilöitä saapunut Ukrainasta

Pieksämäelle on saapunut Ukrainasta sotaa pakenevia henkilöitä. Kaupunki tarjoaa heille ohjausta ja neuvontaa sekä kutsuu koolle vapaaehtoistyön toimijoita. Tarkoituksena on pohtia käytännön järjestelyitä sekä toimijoiden valmiutta auttaa, joka voi olla esimerkiksi keräyksiä tai hätämajoitusta.

Kaupunki tukee Ukrainaa

Pieksämäen kaupunki myöntää kaupunginhallituksen päätöksellä humanitaarisena avustuksena 17 245 euroa Ukrainaan, joka kohdennetaan yhteistyössä Suomen valtion, avustusjärjestön tai muun luotettavan yhteistyökumppanin kanssa.

Toimintaohjeita Suomeen saapuvalle

Jos Ukrainan kansalainen saapuu Suomeen Venäjän hyökkäyksen takia, hän voi oleskella tällä hetkellä maassa viisumivapaasti ja jättää turvapaikkahakemuksen. Turvapaikanhakijat majoitetaan vastaanottokeskukseen tai vaihtoehtoisesti hakija voi myös järjestää majoituksen itse, esimerkiksi sukulaisen tai tuttavan luokse.

EU otti käyttöön tilapäisen suojelun direktiivin 4.3.2022. Tilapäisen suojelun myöntäminen mahdollistaa suojelun tarjoamisen rajatulle joukolle turvapaikkamenettelyä nopeamman ja kevyemmän prosessin kautta. Tarkan kohderyhmän määrittäminen jätettiin jäsenmaiden omaan harkintaan. Suomessa annetaan suojelua EU-tason päätöstä laajemmalle Ukrainan paenneiden joukolle. Valtioneuvoston 7.3.2022 tekemä päätös on tällä hetkellä voimassa 4.3.2023 saakka.

Tilapäistä suojelua kaikissa jäsenmaissa saavat Ukrainan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä, Ukrainassa kansainvälistä suojelua saaneet henkilöt ja heidän perheenjäsenensä sekä muut Ukrainassa pysyvästi asuneet, jotka eivät voi palata kotimaahansa. Edellytyksenä jokaisen ryhmän kohdalla on, että henkilö on asunut Ukrainassa ja lähtenyt Venäjän suurhyökkäyksen alettua 24.2. tai sen jälkeen. Suomessa tilapäistä suojelua saavat lisäksi mm. Ukrainan kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä, jotka pakenivat vähän ennen 24.2.2022 eivätkä konfliktin seurauksena voi palata. Katso kaikki kohderyhmät Valtioneuvoston tiedotteesta.

Myös tilapäisen suojelun kohderyhmillä on oikeus asua vastaanottokeskuksessa ja oikeus sen järjestämiin palveluihin. Maahanmuuttovirasto laatii parhaillaan ohjeistusta suojelun piiriin kuuluville.

Lisäohjeita Suomeen saapumisesta voi lukea Maahanmuuttoviraston sivuilta.


Jos tarvitset ohjausta ja neuvontaa

Eija Inkinen
Kaupungin yhteyshenkilö / kotoutumisohjaaja
eija.inkinen@pieksamaki.fi
puh. 040 651 4930