Suolistosyöpäseulonta ilmiantaa odotettua enemmän syöpiä

Kansallinen suolistosyövän seulontaohjelma käynnistyi syksyllä 2022. Seulontaan kutsuttaville lähetetään kotiin testiväline ulostenäytteenottoa varten ja se pyydetään palauttamaan laboratorioon. Tarvittaessa näytteen tuloksen perusteella kutsutaan jatkotutkimuksiin varhaisten suolistosyöpälöydösten varalta.

Tänä vuonna seulontaan on kutsuttu Etelä-Savossa reilut 13 tuhatta vuosina 1963, -61, -59, -57, -55 ja -53 syntynyttä. Hyvinvointiyhtymä Islab on lähettänyt kaikki tämän vuoden seulontakutsut marraskuun alkuun mennessä.

Kaikkien kutsun saaneiden toivotaan palauttavan seulontanäyte Islabin tutkittavaksi. Mikäli näytettä ei palauteta noin kuuden viikon kuluessa ensikutsusta, lähettää Islab vielä muistutuskirjeen. Tyypillisesti muistutuksia joudutaan lähettämään noin joka kolmannelle kutsutuista.

Hukkuneen tai vaurioituneen kotitestin tilalle saa uuden Islabin asiakasneuvonnasta pyytämällä. Islabin nettisivuilta löytyy myös ohjevideo näytteenottoon.

Ensi vuonna kutsuvuorossa ovat 1964, -62, -60, -58, -56 ja -54 syntyneet, joiden joukossa on jo ensimmäisiä toista kertaa seulontaohjelman kutsun saavia. Kutsun saa joka toinen vuosi.

 

Seulonta antaa hoitoaikaa

Tämän vuoden seulonnan osallistumisprosentit ja jatkotoimenpiteiden määrät tiedetään alkuvuodesta 2024.

– Maksuttomaan seulontaan kannattaa ilman muuta osallistua, kun mahdollisuus on. Kotitesti kertoo herkästi, onko aihetta tutkia suolistomuutoksia, jotka voivat olla täysin oireettomia syövän esiasteita, Eloisan vatsaelinsairauksien ylilääkäri Mika Puhto painottaa.

Suolistosyöpä on maamme yleisimpiä syöpiä. Usein se on alkuvaiheessaan hyvinkin oireeton. Hoitoennuste on kuitenkin ajoissa löydettynä erinomaisen hyvä, siksi seulontaa tehdään joka toinen vuosi.

Noin viisi prosenttia palautetuista kotitesteistä osoittautuu laboratoriossa positiivisiksi. Se ei kuitenkaan tarkoita suolistosyöpää. Asiaa on silti syytä tutkia, jolloin jatkotoimenpiteenä voi olla paksusuolen tähystys.

– Meillä tähystäjät ovat kokeneita ja koulutettuja erikoislääkäreitä, jotka tekevät toimenpiteitä päivittäin. Seulonnasta tulleeseen tähystykseen varataan normaalia pidempi toimenpideaika, jolloin ehditään myös huolellisesti poistamaan polyyppimuutoksia, jotka ovat hyvin yleisiä. Ne voivat muutoin kehittyä ajan myötä syöviksi, Puhto kertoo.

Etelä-Savossa löytyi viime vuoden seulonta-aineistosta yhteensä 29 suolistosyöpää. Näistä useaa ei olisi vielä löydetty ilman seulontaa. Syövän esiasteita on löytynyt vielä enemmän ja niitä on pystytty hoitamaan heti tähystyksen yhteydessä.

– Syöpiä on löytynyt hivenen enemmän, kuin mitä ennen seulontaa odotimme. Seulonnan kautta löytyneet syövät on kuitenkin onneksi löydetty aikaisessa vaiheessa, eikä yhdessäkään niistä ole ollut ennustetta heikentäviä etäpesäkkeitä, Puhto huomauttaa.

Yleisimpiä tähystyksen löydöksiä ovat polyypit, divertikkelit ja peräpukamat. Vajaalla viidenneksellä tähystetyistä ei ole mitään löydöksiä.

 

Ohjeet ja seulontakutsut